Accizele la carburanți au fost reduse în 15 state UE pentru a scădea prețurile, în vreme ce altele au preferat să plafoneze prețurile la combustibil.

Cele 15 state care au redus accizele sunt Malta pentru 12 luni, Ţările de Jos – 9 luni, Polonia – 6 luni, Irlanda – 5,5 luni, Suedia – 4 luni, Franţa – 4 luni, Portugalia – 3,5 luni, Belgia – 3 luni, Croaţia – 3 luni, Germania – 3 luni, Grecia – 3 luni, Ungaria – 3 luni, Cipru – 2,5 luni, Italia – o lună, Slovenia – o lună.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat în ultima săptămână din februarie că a propus o scădere „temporară” cu 50% a accizei la combustibil. „Măsura ar reduce prețul la pompă imediat cu peste 1 leu”, a spus el. Coaliția de guvernare a fost de acord cu măsura, așa că vor urma „discuții cu Comisia Europeană și marile companii distribuitoare de carburanți pentru ca prețurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toți consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii”, a mai spus atunci ministrul.

Pentru ca măsura să intre în vigoare ea trebuie să fie adoptată fie printr-o hotărâre de Guvern, fie printr-o lege în Parlament