Un număr de 17 producători de energie electrică vor vinde de la 1 ianuarie 2023 curent electric angro la prețul fix reglementat de 450 lei/MWh bursei de profil OPCOM, care îl va revinde la același preț unui număr de 84 de companii, cuprinzând furnizori cu clienți finali în portofoliu, operatorul de transport și sistem Transelectrica și operatorii de distribuție, prin așa-numitul ″mecanism de achiziție centralizată de energie″, cu ″achizitor unic″ OPCOM, instituit de Guvern prin ordonanță de urgență la finalul săptămânii trecute.
Interesant este că unele companii se regăsesc pe ambele liste, cea cu vânzători și cea cu cumpărători. Acestea sunt Complexul Energetic Oltenia, Electrocarbon, Elsid, Hidroelectrica, Luxten Lighting Company, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Petrotel Lukoil, Romgaz și Uzinsider General Contractor. Explicația este că, pe lângă statutul de producători de energie, aceste societăți au și licențe de furnizori, iar OMV Petrom – și pe cea de operator de sistem închis de distribuție a electricității.
De asemenea, pe lista beneficiarilor de energie la preț reglementat de 450 lei/MWh se numără și mari consumatori industriali ce dispun și de licențe de furnizori și vând energie companiilor din același grup, respectiv Alro Slatina și Liberty Galați, dar și dezvoltatori și operatori imobiliari cu licențe de furnizare, care refacturează energie chiriașilor, precum Cotroceni Park sau Anchor Grup. Liberty Galați și Cotroceni Park au de asemenea și licențe de operatori de sisteme închise de distribuție.

Citiți articolul integral pe Profit.ro