Anul 2022 a fost unul profitabil pentru sectorul imobiliar, însă numărul mic de autorizaţii de construcţie emise a dus la scăderea ritmului pentru construcţiile noi, în timp ce vânzările au crescut pentru toate tipurile de locuinţe, de la low la high class, susţin reprezentaţii unor companii de pe piaţa imobiliară.
Totodată, specialiştii sectorului imobiliar avertizează că ritmul neuniform de dezvoltare a pieţei poate duce, pe termen lung, la blocaje majore.
„Mai mult ca niciodată, anul 2022 a fost anul în care terenurile cu PUZ deja făcut şi cu autorizaţii luate sau în curs de autorizare au fost la mare căutare, mai ales în rândul dezvoltatorilor. Totul din cauza blocajului eliberării autorizaţiilor de construcţie în Bucureşti. Acest lucru funcţionează, însă, ca soluţie pe termen scurt, pentru că se vor epuiza terenurile eligibile pentru dezvoltarea de proiecte rezidenţiale. Bani în piaţă există, cerere există, însă dezvoltatorii au nevoie de sprijinul autorităţilor pentru a putea oferi clienţilor diversitate şi inovaţie”, a declarat Rafela Nebreda, Owner Imoteca – The Residential Experts.
Pe de altă parte, blocajul autorizaţiilor de construcţie în Bucureşti şi creşterea inflaţiei au dus la o evoluţie neuniformă în piaţă – deşi preţurile au rămas constante, discounturile şi ofertele au fost mai puţine decât în anii precedenţi, unii dezvoltatori fiind nevoiţi să mărească preţurile.
„Atât creşterea vânzărilor, cât şi dezvoltarea de proiecte noi nu pot fi calculate per genere. Toate au fost variabile, în funcţie de produs. De exemplu, în 2022, am observat o creştere a vânzărilor cu 10-15% pentru locuinţe medii sau premium finalizate sau în curs de finalizare, în timp ce segmentul apartamentelor ieftine a înregistrat creşteri mai mici. Luând în considerare situaţia economică şi încetinirea construcţiilor, piaţa de apartamente low-cost nu mai este atât de variată ca în anii precedenţi şi nici dezvoltatorii nu au mai putut oferi reduceri mari de preţ. Prin urmare, unii clienţi cu bugete mai mici aleg să le aloce locuinţelor vechi, cererea fiind astfel echilibrată între apartamente noi şi apartamente vechi. Contrar aparenţelor, acest lucru nu reflectă o dinamică sănătoasă a pieţei, întrucât trebuie să existe diferenţe de preţ şi de volum între vechi şi nou”, a afirmat Oana Ivan, Managing Partner Imoteca – The Residential Experts.
Conform analizei, achiziţiile locuinţelor în stadiu final de construcţie sau deja finalizate au fost cele mai căutate în 2022, chiar dacă există o mică diferenţă faţă de oferta de preţ a locuinţelor în stadiu de proiect.
„O schimbare importantă pe care am observat-o a fost la nivelul deciziei de achiziţie. Majoritatea contractelor de vânzare-cumpărare au fost încheiate pentru apartamente deja finalizate sau în curs de finalizare, contrar anilor trecuţi când vânzările locuinţelor în stadiu de proiect erau mult mai mari. Putem spune că vorbim despre un public mult mai educat, despre o piaţă care a evoluat din toate punctele de vedere şi care a găsit o constantă calitate-preţ benefică pentru ambele părţi – atât din perspectiva cumpărătorului, cât şi a dezvoltatorilor”, a declarat Elena Dumitrache, director de vânzări Eden Capital Development.
Pentru Ecovillas Company anul 2022 a început cu livrarea tuturor apartamentelor proaspăt finalizate din proiectul LOFT green apartments, aflat în Mogoşoaia şi a finalizat vânzările din cadrul proiectului.
„Ritmul de vânzări în 2022 a frânat brusc după începerea războiului din Ucraina, pe fondul inflaţiei ridicate, dar şi a costurilor ridicate de finanţare. În luna mai, piaţa a dat semne de revenire, dar putem spune că ultimele unităţi din proiect s-au vândut mult mai greu decât ritmul înregistrat în 2021. Fiind un proiect început înainte de blocajele din piaţă, construcţia ultimei faze a proiectului nostru s-a finalizat destul de rapid, lucru pe care îl pot spune şi despre vânzări. Mai mult decât atât, putem spune cu bucurie că interesul pentru locuinţele sustenabile a crescut fulgerător în ultimul an – proiectul nostru fiind sold out de 6 luni – iar majoritatea clienţilor şi-au dorit să îşi schimbe stilul de viaţă şi să se mute cât mai repede”, a menţionat Vlas Veaceslav – CEO Ecovillas Company. AGERPRES