Producătorul de energie Nuclearelectrica şi Canadian Nuclear Partners au semnat un acord-cadru de 240 de milioane de euro pe termen lung pentru furnizarea de servicii de Project Management Organization (PMO) pentru pregătirea şi implementarea proiectului de retehnologizare a Unităţii 1 a Centralei Nucleare Cernavodă.

”Nuclearelectrica şi Canadian Nuclear Partners (CNPSA) au semnat un acord-cadru pe termen lung pentru furnizarea de servicii de Project Management Organization (PMO) pentru pregătirea şi implementarea proiectului de retehnologizare a Unităţii 1 a Centralei Nucleare Cernavodă. Acest acord-cadru, semnat astăzi, are o valoare aproximativă de 240 de milioane de euro (360 de milioane de dolari canadieni) şi reprezintă un pas esenţial în finalizarea retehnologizarii Unităţii 1 de la CNE Cernavodă în conformitate cu etapele de dezvoltare stabilite”, anunţă Nuclearelectrica.

Acordul-cadru se bazează pe un acord anterior semnat între SNN şi Laurentis, prin intermediul CNPSA, în 2021, pentru a dezvolta un program de conservare a sistemelor de apă din reactor în timpul retehnologizarii.

Ministrii Educaţiei şi Energiei din provincia Ontario, Todd Smith si Stephen Lecce, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, şi ambasadorul Canadei în România, Gavin Buchan, împreună cu reprezentanţi ai CNPSA, SNN, Laurenţis şi Ontario Power Generation, au fost prezenţi la ceremonia de semnare de pe 11 inie, de la Bucureşti.

„Lumea priveşte cum Ontario continuă să livreze proiecte de retehnologizare a instalaţiilor nucleare CANDU în valoare de mai multe miliarde de dolari, la timp şi în limitele bugetului. Suntem pregătiţi să ne sprijinim aliaţii, valorificând toată această experienţă şi expertiză pentru a sprijini retehnologizarea Unităţii 1 a centralei nucleare de la Cernavoda, astfel încât aceasta să poată continua să furnizeze energie fiabilă şi curată pentru generaţiile viitoare şi să asigure în continuare securitatea energetică”, a declarat Todd Smith.

La rândul său, ministrul Energiei şi Electrificării din Ontario, Stephen Lecce, s-a declarant mândru să se asocieze cu România. „Având în vedere volatilitatea geopolitică tot mai mare, este clar că ţările din întreaga lume caută parteneri energetici democratici şi stabili care să ofere energie curată, fiabilă şi la preţuri accesibile – iar Ontario răspunde încă o dată acestui apel. Suntem mândri să ne asociem cu România pentru a livra această retehnologizare majoră care va sprijini securitatea energetică în Europa, creând în acelaşi timp noi oportunităţi economice pentru lucrătorii din ambele ţări”, a declarat ministrul Stephen Lecce.