Compania Monsson a pus în funcțiune cea mai mare capacitate de stocare a energiei electrice în baterii din România. Această capacitate face parte din primul proiect hibrid fotovoltaic-eolian-baterii instalat în cadrul unui parc eolian operațional de 50 MW.

Unitatea de stocare pusă în funcțiune are o putere instalată de 24 MWh – (6MWx4h), este construită printr-un proiect unicat, aflat în curs de brevetare, și folosește baterii de producție autohtonă. Această primă etapă este doar una din cele trei care vor constitui un total de 216 MWh, capacitate de stocare ce va fi dată în exploatare pe parcursul acestui an în aceeași locație. Conceptul, fiind modular și pretabil pentru soluții de stocare de mari capacități, utilizează cele mai noi tehnologii de monitorizare și siguranță pentru acest tip de produse. Software-ul de monitorizare și control este creat de echipa Monsson și este utilizabil atât pentru Sistemul de stocare, cât și pentru trading-ul de energie.

Soluția Monsson folosește baterii de producție autohtonă, produse de compania românească Prime Batteries Technology. Unitatea de stocare va fi încărcată cu energie produsă de Parcul Eolian existent în operare de 50MW, cu energie fotovoltaică produsă de Parcul fotovoltaic Gălbiori 2 de 35MW, aflat în construcție și care va fi conectat la rețea în 2024, cât și de la rețeaua națională, când nu este vânt sau soare. Controlul proiectului hibrid este total automat de la distanță, fără personal operațional local, și va funcționa în sistem integrat, prin software-ul propriu dezvoltat de Monsson.

„Investiţia este realizată din surse proprii şi a fost iniţiată cu scopul de a reduce volatilitatea producţiei de energie regenerabilă din portofoliul propriu şi ca ajutor pentru echilibrarea SEN. Astfel, unitatea de stocare va ajuta în final la creşterea gradului de penetrare a energiilor regenerabile în România şi la reducerea costurilor cu energia pentru consumatorii finali, testând funcţionalitatea bateriei pentru a demonstra beneficiile imediate ale instalaţiilor de stocare ataşate surselor de producere a energiei regenerabile. Dorim să promovăm astfel de soluţii atât în România, cât şi peste tot în Europa”, a spus Sebastian Enache, membru al board-ul Monsson.