Compania de 60 de miliarde de dolari formată în urma fuziunii între subsidiarele din domeniul petrochimiei ale OMV și Adnoc vizează o creștere de peste 50% a profiturilor, și rămâne deschisă la noi acorduri sau la construirea de noi fabrici, transmite Bloomberg.
Tranzacția reprezintă cel mai recent pariu al Adnoc pe produsele chimice. Compania se așteaptă la o cerere în creștere pentru mase plastice, chiar dacă tranziția energetică forțează mulți consumatori să renunțe la combustibilii tradiționali pentru transport.
Acordul, care include achiziționarea în comun a Nova Chemicals, pentru 13,4 miliarde de dolari, va majora capacitatea de producție de 30 de ori față de momentul în care Adnoc a lansat, în urmă cu 25 de ani, subsidiara sa din domeniul petrochimiei Borouge Plc, a afirmat Khaleed Salmeen, directorul operațiunilor downstream ale Adnoc, într-un interviu acordat Bloomberg TV.
Anterior, grupul petrolier austriac OMV și gigantul petrolier Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc) au anunțat că au ajuns la un acord privind fuziunea subsidiarelor lor din domeniul petrochimiei, Borealis și Borouge, pentru a crea Borouge Group International, care va fi al patrulea producător mondial de produse chimice pe segmentul său.
Entitatea apărută în urma fuziunii va avea un profit înainte de taxe, dobânzi, depreciere și amortizare (EBITDA) de aproximativ șapte miliarde de dolari, a declarat Salmeen, fără a preciza când va fi atins acest obiectiv.
Capacitatea de producție a Borouge Group International va crește la 13,6 milioane tone pe an după finalizarea tranzacției și încorporarea Nova Chemicals, în condițiile în care capacitatea inițială a fabricii Borouge era de 450.000 tone pe an, a explicat Salmeen. AGERPRES