Impactul bugetar al plafonării preţurilor la energie, aprobată prin Ordonanţa adoptată pe 1 septembrie de Executiv, va fi de un miliard de lei pe lună, potrivit ministrului Finanţelor, Adrian Câciu.
„Un miliard de lei pe lună. Un miliard de lei pe lună care va fi practic neutralizat de contribuţia pe care am impus-o (contribuţia la Fondul de Tranziţie Energetică n.r)”, a spus Câciu la finalul şedinţei de Guvern, întrebat despre impactul bugetar total al plafonărilor.
Pe 1 septembrie, în şedinţa de Guvern a fost aprobată Ordonanţa de modificare şi completare a OUG 27/2022, prin care schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei va fi extinsă până la 31 august 2023.
„În această seară am aprobat modificările la Ordonanţa 27. Practic, se extinde perioada de aplicabilitate a Ordonanţei 27. De la 1 septembrie anul acesta, practic de astăzi, până în data de 31 august a anului viitor. Schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei şi a mediului economic se extinde de la 1 aprilie 2022 la 31 august 2023. Plafoanele de consum pentru populaţie rămân aceleaşi, între 0 – 100 KWh consum, preţul este de 68 de bani/kW – practic, acest tarif pentru populaţia care consumă foarte puţin kilowaţi. Între 0 – 300 kilowaţi, aici este o uşoară schimbare. În interiorul aceluiaşi plafon, încercăm să stimulăm populaţia să facă o economie. Preţul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kilowaţi din acest plafon; diferenţa între 255 şi 300 – la preţul din contract”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la finalul şedinţei de Guvern.
El a menţionat că pentru mediul economic şi instituţiile publice, preţul final va rămâne de 1 leu/kWh. „Spitalele, fie că sunt publice, fie că sunt private, educaţia, fie că este publică, fie că este privată, furnizorii de servicii sociale, fie că sunt publici, fie că sunt privaţi – un leu pe kilowatt pentru întreaga cantitate de energie electrică consumată. Ceilalţi, IMM-urile, industria alimentară, celelalte instituţii publice – 85% din cantitatea consumată, tocmai pentru a încerca să îi stimulăm şi să economisească mai multă energie electrică”, a spus el.
În ceea ce priveşte gazele naturale, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 august 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici.
„La gaze naturale, 31 de bani – rămâne acelaşi preţ pentru populaţie, pentru kilowatt-ul de gaz natural consumat. Ceea ce poate nu a fost până acum exemplificat, nu a fost spus: în iarna trecută, populaţia avea un plafon de consum, în iarna aceasta nu mai există acest plafon de consum, n-am văzut până acum. Poate că nici noi nu am exemplificat. Deci, nu vorbim de plafon de consum pentru gaze, deci nu vorbim de o problemă în faptul că nu ne încadrăm într-un anumit plafon de consum. De altfel, la gaze naturale, pentru populaţie, preţul este reglementat, producătorii au obligaţia să vândă gazul natural furnizorilor de clienţi casnici cu 150 de lei pe megawatt şi, de asemenea, este plafonat şi este reglementat şi pentru producţia de energie termică la acelaşi preţ pentru CET-uri”, a mai spus ministrul.
În cazul clienţilor noncasnici se menţine prevederea conform căreia preţul final facturat va fi de maximum 0,37 lei/kWh, pentru cei care consumă până în 50.000 de megawaţi anual.
Conform proiectului de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022, publicat pe site-ul Ministerului Energiei, producătorii de energie electrică, entităţile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfăşoară activitatea de trading şi agregatorii care tranzacţionează cantităţi de energie electrică şi/sau gaze naturale pe piaţa angro vor plăti, începând cu data de 1 septembrie, o contribuţie la Fondul de Tranziţie Energetică,
„Observând ceea ce s-a întâmplat pe de o parte pe piaţa de energie, dar şi modul în care deconturile către furnizori au ajuns să fie efectiv plătite, s-a stabilit introducerea unei contribuţii la Fondul de Tranziţie Energetică, o contribuţie care va fi achitată de producătorii de energie electrică, de agregatorii de energie electrică şi gaze, furnizorii care au şi activitatea de trading pentru activitatea respectivă de training, dar şi de traderi, o contribuţie care se va face venit la bugetul acestui Fond de Tranziţie Energetică. Fondul respectiv va asigura plata cu celeritate a deconturilor facturilor de către Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Practic, prin această contribuţie şi acest fond lucrurile intră într-o normalitate din punctul nostru de vedere, din două perspective: se asigură capitalul de recuperat pentru furnizori mult mai rapid decât dacă erau oarecum sincope între diverse rectificări bugetare, în cazul în care apar astfel de situaţii, iar pe de altă parte se descurajează ceea ce am văzut în piaţă, mai ales în zona de trading, crearea unor preţuri care să fie în cascadă, în creştere, mult departe de ceea ce înseamnă, pe de o parte costul de producţie sau pe de altă parte costul de achiziţie la care chiar şi traderii au achiziţionat energia de pe piaţă”, a explicat Câciu. AGERPRES