Tehnologia blockchain oferă atât un potențial incredibil, cât și noi provocări în materie de reglementare și aplicare, iar pe măsură ce această tehnologie devine mai complexă, avem nevoie de oameni calificați care să o înțeleagă, a declarat, la evenimentul la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, directorul general al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică (ICI București), Adrian-Victor Vevera.
‘Astăzi, tehnologia blockchain oferă atât un potențial incredibil, cât și noi provocări în materie de reglementare și aplicare. În deschiderea acestui forum, sper ca următoarele trei idei principale să contribuie la conturarea discuțiilor care vor urma pe parcursul zilei. În primul rând, trebuie să lucrăm la cercetare și dezvoltare pentru a stabili standarde pentru inteligența blockchain și partajarea datelor. Avem nevoie să creăm modalități clare prin care datele blockchain să fie partajate între organizațiile publice și private. Această cooperare va spori transparența și ne va ajuta să luăm decizii mai bune în afaceri, aplicarea legii și reglementare. Putem construi pe baza lucrărilor existente pentru a face acest lucru posibil. În al doilea rând, este important să dezvoltăm împreună programe de formare bazate pe standarde testate și verificabile independent. Pe măsură ce tehnologia blockchain devine mai complexă, avem nevoie de oameni calificați care să o înțeleagă’, a spus Vevera.
Oficialul a amintit faptul că, la ediția de anul trecut a DISB, instituția pe care o conduce a intrat într-un parteneriat public-privat istoric cu compania specializată în inteligență blockchain, ChainArgos, pentru dezvoltarea de programe de instruire în domeniul blockchain intelligence și soluții software concepute pentru a îmbunătăți capacitățile părților interesate din sectorul public și privat din România.
‘Academia de Inteligență Blockchain urmărește să ofere formare în slujba adevărului, deoarece considerăm că este esențial să dezvoltăm și să furnizăm o pregătire solidă bazată pe dovezi, care să ajute profesioniștii din diferite domenii să utilizeze eficient inteligența blockchain. În al treilea rând, creăm o profesie inovatoare și dovedită și invităm toate părțile interesate să participe. Dorim să stabilim această profesie în cadrul european al competențelor, calificărilor și ocupațiilor, deoarece inteligența blockchain necesită abilități speciale în domenii precum tehnologia, dreptul și analiza datelor, iar aceste competențe trebuie recunoscute. Prin stabilirea inteligenței blockchain ca profesie recunoscută, putem seta standarde ridicate și putem contribui la o lume digitală mai sigură’, a punctat Adrian-Victor Vevera. AGERPRES