România ar fi fost mult mai săracă şi baza industrială ar fi fost mult mai mică fără privatizări, consideră Alexandru Lupea, Partener, Audit, EY România.

Principala diferenţă dintre privatizările care au reușit și cele care nu a reprezentat-o calitatea cumpărătorilor, consideră Lupea.

„Acolo unde cumpărătorii au fost firme cu experienţă în respectivul sector de activitate şi cu capacitate financiară bună, rezultatul privatizării a fost foarte bun. Altfel, rezultatul a fost mai modest”, afirmă reprezentantul EY România.

Desigur, au fost şi câteva privatizări făcute cu cumpărători de calitate, dar industria în care activa firma respectivă a intrat în declin sau a suferit schimbări majore la nivel internaţional. În aceste cazuri, firmele privatizate nu au putut nici ele evita efectele schimbărilor din piaţă.

“Dar nu trebuie să uităm privatizările care nu au mai avut loc: au fost multe firme din industrii viabile (de ex. vehicule rutiere, maşini agricole, industria aeronautica, etc.) care nu au fost privatizate la timp şi care au intrat apoi în declin ireversibil”, a spus el.

 

Citiți articolul integral pe HotNews.ro