Alimentarea cu țiței kazah, care l-a înlocuit în mare parte pe cel rusesc în urma embargoului impus de UE, a rafinăriilor din România s-ar putea complica în următoarea perioadă: KazMunaiGas (KMG, care deține Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriilor Petromidia și Vega) ia în calcul redirecționarea exporturilor de petrol prin porturile baltice ale Rusiei dacă situația din Marea Neagră se înrăutățește.

În ultima perioadă, portul rusesc Novorossiisk, unde sunt situate terminalele CPC prin care Kazahstanul își exportă 80% din producția de țiței, a fost ținta unor atacuri ale Forțele Armate ale Ucrainei (AFU). Pe 4 august, de exemplu, în portul Novorossiisk, a fost introdusă o interdicție temporară a circulației navelor din cauza unei tentative de atac de către o dronă a Forțelor Armate ale Ucrainei asupra bazei navale Novorossiysk.

Ultimul incident, care pare a nu avea legătură cu războiul din Ucraina, a avut loc vineri, 18 august, când un incendiu uriaș a izbucnit vineri în terminalul portului Novorosisk din Rusia.

 

Citiți articolul integral pe platforma E-nergia.ro