Alina Popa, director financiar al OMV Petrom, cel mai mare producător de hidrocarburi din România, a fost invitată la ediţia din 17 noiembrie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi, unde a discutat despre politica de remunerare a investitorilor şi perspec­tivele acesteia în contextul noilor taxe din industrie, planurile de investiţii, inclusiv în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, şi perspectivele pentru perioada următoare ale companiei.

„Politica noastră de dividend este progresivă. Este un angajament făcut acţionarilor, susţinut de faptul că avem un bilanţ contabil foarte puternic. Am spus că putem da între  5% şi 10% creştere, deci dividendul pe anul următor va fi cu cel puţin 5% mai mare decât cel precedent, mai puţin în nişte situaţii excepţionale, dar în acest moment suntem hotărâţi să putem continua acest dividend progresiv. În baza calculelor noastre, vom fi în stare să plătim acest lucru la anul“, a declarat Alina Popa.

Profitul net al OMV Petrom a ajuns la 2,5 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului, de la 9,2 mld. lei în aceeaşi perioadă de anul trecut pe fondul ieftinirii barilului de petrol şi al preţurilor mai mici la pompa de alimentare, cât şi ca urmare a taxei de solidaritate impusă de coaliţia de guvernare.  „Anul acesta am avut dividend record, 5,1 miliarde de lei, şi de asemenea randament al divi­dendului record de 19,6%, indicator care ne diferenţiază de  marea majoritate a companiilor. Dividendul special se numeşte special pentru că nu-l dăm în fiecare an. Acesta este sensul lui, pentru că altfel ar fi fost dividend de bază, dar de asemenea nu excludem această posibilitate. Vom face şi o analiză la anul, însă ce trebuie să avem în vedere sunt două elemente. În primul rând, investiţiile cresc semnificativ“, explică repre­zentanta OMV Petrom.

Citiți materialul integral pe platforma ZF.ro