Concursul internaţional „Datathon Women in Data Science”, organizat de Think Thank 360 sub egida Stanford University, a pus România pe harta lumii în domeniul data science. Alături de Olanda, România devine în premieră a doua ţară din Europa care găzduieşte, o astfel de competiţie internaţională în domeniul ştiinţei datelor. Echipele româneşti, constituite cu implicarea substanţială a femeilor, concurează cu echipe de tradiţie în data science din 85 de state, răspunzând provocărilor generate de schimbările climatice şi de nevoia de a gestiona corect energia.

72 de studenţi ai ASE Bucureşti şi AFT Sibiu, alături de echipe de tineri din mediul privat, s-au înscris la concurs, conştientizând importanţa dobândirii competenţelor de transformare şi prelucrare a datelor în informaţii şi nevoia de a se pregăti pentru provocările tehnologice ale viitorului.

Discuţiile din cadrul deschiderii competiţiei WiDS Datathon Romania au abordat nevoia de aplicare a ştiinţei datelor în domenii conexe precum agricultură, mediu, educaţie, energie, antreprenoriat.

Alina Popa, CFO OMV Petrom, a declarat: „Noile tehnologii şi digitalizarea sunt fundamentale pentru progresul sectorului energetic. Credem că drumul către o energie mai curată începe cu inovarea şi digitalizarea, prin urmare, aceştia sunt factori-cheie pentru strategia noastră pentru 2030.”

Concursul Datathon precede Conferinţa mondială „Women in Data Science” (WiDS) din data de 7 martie 2022, unde vor fi prezentaţi câştigătorii competiţiei la nivel naţional şi mondial.