„Pentru a remodela piaţa locală, deblocarea gazelor naturale din Marea Neagră reprezintă cheia pentru România, deoarece îşi valorifică propriile resurse pentru a facilita tranziţia energetică”, a declarat Alina Popa, CFO, OMV Petrom, într-un material pentru Ziarul Financiar.

Potrivit acesteia, pe termen scurt, sistemul energetic va trebui să integreze o pondere mai mare de surse regenerabile şi, în acest context, cererea de gaze naturale va creşte, deoarece gazul este soluţia cea mai accesibilă, pentru a oferi flexibilitate sistemului energetic şi a asigura, în acelaşi timp, securitatea de aprovizionare pentru piaţă.

„Pe termen mediu şi lung, digitalizarea şi decarbonizarea vor fi din ce în ce mai interconectate şi vor impacta modul în care energia va fi furnizată utilizatorului final, integrând în acelaşi timp şi alte tipuri de tehnologii de producere şi furnizare a energiei. Vom continua să capitalizăm pe modelul nostru de companie integrată de energie şi, de asemenea, vom continua eforturile de a ne reduce amprenta de carbon. Noile tehnologii şi digitalizarea, precum şi o organizaţie calificată şi agilă, sunt foarte importante”, a mai spus Alina Popa.

Ea a atras atenția că sectorul energetic trece printr-o transformare profundă pentru a răspunde nevoii de energie mai curată. „Sunt mai mulţi factori cheie pe care trebuie să-i luăm în considerare în calitate de companie energetică, care s-a angajat să sprijine tranziţia energetică: progresul tehnologic, disponibilitatea fondurilor necesare pentru a avansa cu tehnologia până la un nivel de maturitate, disponibilitatea oamenilor de a adopta noi soluţii energetice”.