Alina Popa, directorul financiar al OMV Petrom, a spus în cadrul unei conferinţe organizată de Asociaţia Română pentru Relaţia cu Investitorii (ARIR) că proiectul de producere de hidrogen verde estimat la circa 74 mil. euro va avea o rentabilitate de cel puţin 9%.

„Vom avea o finanţare de 39 de milioane de euro prin PNRR, care ne permite să trecem peste nivelul minim de rentabilitate pe care noi l-am promis pieţei de capital. Când am lansat strategia am făcut promisiuni foarte clare că nu o să avem proiecte sub 9% rentabilitate, iar în piaţa de capital este foarte important să ne onorăm promisiunile către investitori”, a spus Alina Popa, citată de Ziarul Financiar.

OMV Petrom a anunţat semnarea unui contract de finanţare prin PNRR pentru construcţia unei capacităţi de producţie a hidrogenului prin electroliza apei în cadrul rafinăriei Petrobrazi. Contractul a fost semnat cu Ministerul Energiei, pentru o valoare maximă de circa 39 milioane de euro, investitia totală fiind estimată la circa 74 milioane de euro.

Proiectul presupune punerea în funcţiune, în cadrul rafinăriei Petrobrazi, a unei capacităţi de 20 de MW pentru producţia de hidrogen obţinut prin electroliza apei. Întregul proces va fi alimentat cu energie regenerabilă. Acest lucru înseamnă că nu vor fi generate emisii de CO2 din utilizarea energiei în timpul electrolizei apei, atunci când are loc separarea moleculelor de oxigen de cele de hidrogen.

Cantitatea anuală de hidrogen verde care va fi produsă a fost estimată la peste 2.600 tone anual. Finalizarea lucrărilor este estimată pentru anul 2025.