Alina Popa, directorul financial al OMV Petrom, vorbește despre impactul taxei de solidaritate, al noilor taxe pe cifra de afaceri și de creșterea redevențelor. “Avem nevoie de un cadru fiscal și de reglementare stabil și care să ne sprijine”, reiterează oficialul companiei, care amintește că în România producția de gaze este taxată în final de patru ori mai aspru decât media europeană.
„În Romania, taxarea companiilor din domeniul energetic este mai ridicată decât media europeană. De exemplu, doar anul trecut taxele specifice sectorului energetic plătite de OMV Petrom, inclusiv contribuția de solidaritate, au crescut de aproximativ patru ori față de 2021”, a declarat Alina Popa într-un interviu acordat portalului Economica.Net.

Ea amintește că în luna septembrie, Guvernul a propus un set de măsuri fiscale. Cele două prevederi principale care afectează compania OMV Petrom sunt: în primul rând, un impozit suplimentar de 0,5% pe cifra de afaceri pentru companiile care operează în sectorul petrolului și gazelor, aplicabil în 2024 și 2025. În al doilea rând este un impozit de 1% pe veniturile companiilor care depășesc 50 de milioane de euro, plătibil numai dacă 1% din veniturile companiilor este mai mare decât impozitul pe profit de 16%. Această taxă este aplicabilă de la începutul anului 2024.

„Estimăm că impactul anual va fi sub 50 de milioane de euro în următorii doi ani și mai mic ulterior, însă sarcina fiscală exactă poate fi evaluată doar după publicarea legislației secundare. După cum am mai menționat, avem nevoie de un cadru fiscal și de reglementare stabil și care să ne sprijine pentru a ne implementa viitoarele planuri de investiții”, a mai declarat Alina Popa.

Citiți interviul integral pe portalul Economica.Net.