Alina Popa, Director Financiar OMV Petrom, a a vorbit în cadrul celei de-a cincea ediții a conferinței Quarterly Report despre strategia de transformare a OMV Petrom, bazată pe trei piloni principali. Directoarea financiară a companiei a declarat că pilonii mizează pe ”o disciplină de capital foarte importantă, care asigură rentabilitatea investițiilor, dar și politica de dividende solidă”.

”Referitor la planurile noastre de viitor, avem o strategie de 2030 de transformare, o transformare pentru un viitor cu emisii reduse de carbon. Această strategie are 3 piloni principali:

1. Pilonul tradițional. Optimizarea afacerii existente, tradițional, companie de petrol și gaze, o optimizăm, o eficientizăm.

2. Dezvoltarea regională a gazelor naturale. Aici vorbim de proiectul Neptun.

3. Tranziția către emisii de carbon zero. Aici vorbim de regenerabile, de bio-combustibil, de noile resurse ale viitorului”, a explicat Alina Popa.

Directoarea financiară a OMV Petrom a detaliat la ce se referă fiecare pilon în parte. În 2023, profitul companiei vine din zona tradițională, însă planul este ca în 2030 jumătate din profit să provină din proiectul Neptun Deep și din investițiile în zona cu emisii reduse și zero de carbon.

”Produsele noastre tradiționale sunt țițeiul, combustibilii, energie bazată pe gaze naturale, apoi avem gazele naturale care vor veni din al doilea pilon, respectiv din Marea Neagră, de la mare adâncime, iar apoi produsele noi – energie regenerabilă, biocombustibili, soluții alternative pentru mobilitate, dar și hidrogen, captare și stocare de carbon. Dacă ne uităm la profitul nostru, 100% din profitul nostru în 2023 vine din zona tradițională. În 2030, doar jumătate din acest profit va veni din zona tradițională. Asta înseamnă că cealaltă jumătate din profitul din 2030 va veni din lucruri care nu există astăzi, din proiectul Neptun și din investițiile semnificative în zona cu emisii reduse și zero de carbon. Dacă ne uităm la investiții, 87% din investițiile din 2023 erau în zona tradițională, respectiv sonde, foraje, rafinărie. Acestea se transformă și vedem doar 45% în perioada 2022-2030 sunt din această zonă, 35% mergând în zona de verde, respectiv proiecte cu emisii reduse și zero de carbon”, a mai punctat Alina Popa

 

Citiți materialul integral pe platforma Ziare.com