„Suntem mai aproape decât oricând de decizia finală de investiţie pentru proiectul Neptun. În anul 2023 am planificat investiţii de aproximativ 600 de milioane de lei pentru Neptun. Decizia finală de investiţie pentru Neptun este planificată pentru jumătatea lui 2023”, a declarat Alina Popa, CFO al OMV Petrom (SNP).

„Prima moleculă de gaz va fi undeva în 2027. România va deveni exportator de gaze naturale, Neptun urmând să genereze mai mult gaz decât avem nevoie, lucru cu o importanţă strategică deosebit de mare în contextul în care ne aflăm”, a estimat aceasta în cadrul ediţiei din 2023 a „ZF Capital Markets Summit: A unique opportunity in 2023. Regional overview”.

„Avem licitaţii în desfăşurate pentru Neptun Deep în cadrul cărora cerem oferte. Unele sunt ferme, altele sunt preliminare de la furnizori. Ofertele ne dau costurile, întrucât acum avem nişte estimări. Estimăm că partea noastră de 50% va costa circa două miliarde de euro. Vom avea nişte estimări mult mai precise pe baza ofertelor de la diverşii furnizori pe care îi accesăm. Vedem inflaţia crescând, cu presiune asupra investiţiilor şi costurilor operaţionale. Încercăm să fim competitivi şi să o contrabalansăm cu măsuri de eficientizare, dar este foarte dificil deoarece ea are un nivel foarte ridicat şi nu vedem semne de reducere”, a mai spus Alina Popa.

Pe de altă parte, Alina Popa a declarat că societatea are nevoie de stabilitate la nivel fiscal pentru a-şi duce la capăt planurile incluse în bugetul de investiţii de 11 miliarde de euro până în 2030. „Pentru 2023 am anunţat un buget de investiţii cu 70% mai mare decât în anul precedent, la şase miliarde de lei. Jumătate intră în zona de explorare şi producţie – investiţii în foraj, intervenţii la sondă. Avem investiţii în rafinare de peste două miliarde de lei, cât şi o revizie majoră planificată la rafinăria Petrobrazi. De asemenea, avem investiţii în zona de gaze şi energie, cât şi o revizie planificată pe segmentul de regenerabile. Mai mult ca niciodată, avem nevoie de stabilitate şi predictibilitate fiscală şi de reglementare pentru a realiza toate aceste planuri majore de investiţii”, a explicat reprezentanta celei mai mari companii listate la Bursa de Valori Bucureşti.