OMV Petrom, unicul producător local de petrol şi gaze naturale, are în vedere conti­nuarea programului de foraj la sonde şi investiţiile privind tranziţia energetică, atrăgând însă atenţia investitorilor că nivelul net de cash al companiei va scădea considerabil ca urmare a seriilor viitoare de investiţii, a declarat directorul financiar al OMV Petrom, Alina Popa, în cadrul emisiunii ZF „Deschiderea de Astăzi”.

„În zona de explorare şi producţie continuăm programul de foraj la sonde, deci investiţii semnificative în zona onshore. Am avut revizia pla­nificată a rafinăriei Petrobrazi, am avut investiţii semnificative, a fost oprită rafinăria de la Brazi pentru o perioadă, dar şi centrala de la Brazi. Acolo am făcut toate investiţiile pla­ni­ficate conform acestor opriri, majo­ri­tatea fiind în T2“, a afirmat Alina Popa.

Recent, OMV Petrom a încheiat un parteneriat cu Vulcangas România pentru deschiderea de staţii de ali­mentare cu gaz natural comprimat (GNC) şi lichefiat (GNL). Se esti­mează că prima dintre acestea va fi operaţională în 2025 şi va fi instalată în staţia Petrom din localitatea Chitila, judeţul Ilfov. Transportul de marfă pe bază de GNL/GNC generează o cantitate de emisii de dioxid de carbon cu aproximativ 15% mai mică.

„Atât Neptun, cât şi toate investiţiile noastre în partea de tranziţie energetică, toate planurile noastre de transformare spre o companie cu emisii reduse de carbon, toate acestea înseamnă investiţii mai mari. În condiţiile unor investiţii mai mari şi unui dividend de bază progresiv, deja nivelul net de cash al companiei va scădea semnificativ”, a mai spus Alina Popa.

Urmăriți emisiunea integrală aici