Proiectele derulate cu fonduri europene înregistrează „mari blocaje” pentru că în bugetul de stat nu există bani pentru contribuţia statului membru, a declarat Ana-Maria Icătoiu, vice-preşedinte Organizaţia Femeilor Antreprenor (OFA) UGIR.
„În toamna aceasta se lansează simultan o groază de apeluri de proiecte, doar pentru că ne apropiem de al treilea an. Se cheamă perioada de programare europeană 2021-2027. Suntem aproape la finalul celui de-al treilea an. Nu s-a absorbit nimic concret, niciun euro. Mai mult decât atât, suntem în al 10-lea an al perioadei anterioare, 2014-2020. Suntem undeva la sub 75% absorbţie şi sunt foarte mari blocaje în proiectele aflate în derulare, pentru că deşi oamenii şi-au terminat proiectele, antreprenori, ONG-uri, primării, poate consilii judeţene şi aşa mai departe, dar la bugetul de stat nu există acea contribuţie a statului membru în aşa fel încât să li se facă plăţile finale. General vorbind, pentru 100 euro care ajung la un beneficiar de finanţare europeană, 85 vin de la Bruxelles, 15 vin de la statul membru, din bugetul de stat. Noi nu mai avem să punem acei 15 euro în aşa fel încât oamenii să-şi poată termina proiectele”, a spus Ana-Maria Icătoiu, la a XI-a ediţie a forumului de afaceri europene din România – Eurosfat.
De asemenea, Dragoş Pîslaru, membru al Parlamentului European, preşedinte al Comisiei de Muncă şi Afaceri Sociale, Grupul Renew, a afirmat că tranşa III din PNNR trebuia primită în primul trimestru din acest an şi tot în acest an trebuia să primim tranşa IV, lăsând să se înţeleagă că în cazul în care am fi primit banii România nu mai era nevoită să ia actualele măsuri. AGERPRES