În ciuda contextului recent al scumpirilor repetate și al instabilității generate de războiul din Ucraina, piața imobiliară de lux din capitală a înregistrat rezultate satisfăcătoare și are perspective bune de evoluție pentru anul 2022, afirmă Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Development.
Potrivit acestuia, vânzările pe segmentul de lux au continuat să crească în prima parte a anului, cu toate că au existat și clienți mai precauți care au decis să amâne decizia de achiziție, influențați de evenimentele din regiune.
“Zona de Nord, principalul pol de dezvoltare al pieței de lux, a atras investiții importante pentru proiecte noi, care răspund cererii cumpărătorilor pentru apartamente și case la un nivel de calitate premium. Totodată, trendul investițiilor imobiliare a crescut în ultimii ani și cred că va accelera în viitorul apropiat, deoarece reprezintă o alternativă sigură și profitabilă de plasare a economiilor”, spune Andrei Cantaragiu.
Fluctuațiile mari ale costurilor materialelor și lipsa de predictibilitate, între principalele motive de îngrijorare
Acesta consideră că principalele probleme ale dezvoltatorilor în momentul de față sunt scumpirea accelerată a prețurilor pentru materiale de construcție și energie, alături de blocajele din lanțul de distribuție, în condițiile în care circa 70% dintre materialele de construcții sunt importate.
“În ceea ce privește prețurile acestora, spre exemplu, kilogramul de fier a înregistrat o creștere de 75% din ianuarie, în timp ce media scumpirilor este de circa 50%. Pe fondul creșterii costurilor de construcție și a inflației, sunt preconizate majorări de până la 20 – 30% ale prețurilor pentru locuințele livrate în perioada următoare”, explică CEO-ul City Garden Development.
Andrei Cantaragiu susține că principalele motive de îngrijorare care planează asupra real-estate-ului românesc țin, pe de o parte, de fluctuațiile mari ale costurilor materialelor și lipsa de predictibilitate iar, pe de altă parte, de evoluția conflictului din Ucraina și efectele acestuia, care ar putea influența nivelul cererii de pe piață.