Cadrul legal ne permite să dezvoltăm proiecte fotovoltaice într-un ritm foarte bun, în aproximativ un an sau un an şi jumătate, în funcţie de dimensiune, de conectare la reţea, comparativ cu alte state din vestul Europei, unde „vorbim de mult mai mulţi ani”, a declarat Andrei Manea, director executiv al asociaţiei „Romanian Photovoltaic Industry Association” (RPIA), la un eveniment de specialitate.
El a fost întrebat cum percep investitorii volatilitatea pieţei de energie regenerabilă din România.
„Predictibilitatea cadrului legistativ în general, în România, reprezintă una dintre temele importante de discuţie. Nu ştiu dacă este problema principală, este o problemă, însă n-aş vrea doar să găsim probleme când ne întâlnim. Din punctul meu de vedere, România rămâne o ţară foarte, foarte atractivă pentru investitori. În primul rând, cadrul legal ne permite să dezvoltăm proiecte fotovoltaice într-un ritm foarte bun comparativ cu ce se întâmplă în restul Europei, mai ales de la schimbarea cadrului legislativ, când nu avem nevoie de plan urbanistic zonal – şi atunci putem să dezvoltăm aceste parcuri fotovoltaice mult mai rapid, în aproximativ un an, un an şi jumătate, depinde de dimensiune, depinde de conectare la reţea, comparativ cu alte state din vestul Europei, unde vorbim de mult mai mulţi ani. Deci, România rămâne o piaţă foarte atractivă. Ne uităm ce se întâmplă pe partea de prosumeri. Ne uităm că la fotovoltaic, comparativ cu eolian, avem instalări de capacităţi semnificative. Avem sute de megawaţi construiţi sau în construcţie. Anul acesta eu cred că ne apropiem de un gigawatt de noi capacităţi instalate, cumulat cu anul trecut. Deci avem şi părţi foarte bune. Peste acestea, într-adevăr, mai trebuie puse alte cărămizi, astfel încât lucrurile să fie stabile pe termen lung, să facem acel „large employment” ca să ne atingem ţintele şi să rămânem un pol de furnizare de energie electrică în zonă”, a menţionat Andrei Manea, la evenimentul „Romanian Solar Summit 2024”.
Totodată, el a subliniat că în prezent există o „efervescenţă în piaţa energie regenerabilă” şi este „foarte bine că se întâmplă”, însă acest lucru este important să se întâmple pe termen mediu şi lung. AGERPRES