Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) are în vedere schimbarea formulei prețului de referință pe baza căruia sunt calculate sumele datorate statului drept redevențe de către producătorii români de gaze naturale pentru volumele de hidrocarburi extrase, preț la care sunt aplicate cotele procentuale de redevență prevăzute de Legea petrolului. Astfel, prețul de referință nu va mai fi stabilit prin raportare la cotațiile tranzacțiilor angro de pe bursa Central European Gas Hub de la Viena (CEGH), ci la cele ale deal-urilor locale de la Bursa Română de Mărfuri (BRM) și OPCOM.
Viena a fost legiferată drept reper de preț pentru redevențele datorate statului de către producătorii români de gaze în urmă cu 4 ani, decizia în acest sens a ANRM generând atunci proteste din partea operatorilor. Aceștia arătau că prețurile de la bursa austriacă sunt irelevante pentru piața românească, dat fiind că nu existau exporturi de gaze extrase din România care să fie cotate la CEGH, și că prețurile vieneze erau semnificativ mai mari decât cele de pe piața angro românească.
„Propunerea de a raporta redevența pentru gazele produse în România la o cifră virtuală din străinătate, cifră mult mai ridicată decât prețurile autohtone, arată lipsă de suveranitate și o totală indiferență cu privire la modul de funcționare a pieței de gaze naturale din România. Pentru a avea eficiență și aplicabilitate, considerăm că este important ca prețul de referință pentru gazele naturale să fie stabilit în baza unui calcul de piață relevant pentru România și reflectând prețurile efectiv realizate în sectorul upstream din România”, transmitea, în februarie 2018, Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA).
Citiți articolul integral pe Profit.ro