Companiile de tehnologie beneficiază în 2023 de oportunitatea adoptării de strategii active de fuziuni şi achiziţii (M&A), potrivit unui studiu EY, care subliniază, totodată, problemele cu care se confruntă acestea: inflaţia ridicată, criza energetică şi scăderea încrederii consumatorilor.

Chiar dacă evaluările sunt pe scădere, apetitul pentru tranzacţii este estimat să revină anul viitor, se arată în raportul anual EY -Top 10 oportunităţi pentru companiile de tehnologie în 2023. În timp ce creşte presiunea pentru a păstra cele mai bune talente, pe fondul intensificării turbulenţelor în piaţa forţei de muncă, 78% dintre companiile de tehnologie intenţionează să-şi transforme lanţul de aprovizionare.

Un studiu recent al EY arată că 72% dintre respondenţii din rândul directorilor generali din sectorul tehnologic intenţionează să realizeze fuziuni şi achiziţii în următoarele 12 luni, comparativ cu 59% din executivii din alte sectoare.

„Tehnologia a fost sectorul nr. 1 pentru fuziunile şi achiziţiile din România în 2022, reprezentând aproximativ 20% din numărul total de tranzacţii şi fiind determinat în principal de tranzacţiile inbound. În plus, tehnologia este sectorul lider în ceea ce priveşte activitatea de M&A pentru perioada cumulată 2018 – 2022. În timp ce valorile tranzacţiilor rămân în mare parte nedivulgate, tendinţa istorică puternică şi aşteptările că activitatea globală va creşte în 2023, nu pot decât să indice o perspectivă pozitivă pentru România”, a explicat Iulia Bratu, partener, Head of Lead Advisory, EY România.

Conform comunicatului, îmbunătăţirile din lanţul de aprovizionare din ultimii ani au fost zădărnicite de o deteriorare a climatului politic, economic şi financiar. Pentru companiile din domeniul tehnologiei, pe locul al treilea în clasamentul priorităţilor din acest an se află reducerea dependenţei de zonele geografice instabile din punct de vedere geopolitic, prin dublarea localizării. Astfel, un procent de 78% dintre respondenţii din rândul executivilor din domeniul tehnologiei spun că plănuiesc să îşi decupleze lanţul de aprovizionare – inclusiv nearshoring şi reshoring”.

Studiul mai semnalează că pe poziţia a noua în clasamentul priorităţilor organizaţiilor din tehnologie se află construirea unei strategii agile privind resursa umană.

„Până acum câteva luni, cea mai mare provocare privind forţa de muncă pentru companiile din domeniul tehnologiei era „Marea demisie”. Impulsionaţi de o reaşezare a priorităţilor de lucru în timpul pandemiei COVID-19, 56% dintre angajaţii respondenţi din acest sector au indicat că se gândeau să îşi părăsească actualul loc de muncă în căutarea unui salariu mai mare, a unor oferte financiare mai bune şi a unor noi oportunităţi de carieră. În prezent, sectorul nu se confruntă doar cu lipsa de talente pentru a alimenta creşterea pe termen lung, ci şi cu îngheţarea angajărilor şi runde de concedieri, ca răspuns la incertitudinea economică”, explică sursa citată.

De asemenea, studiul evidenţiază că practicile sustenabile de mediu (poziţia a patra în topul priorităţilor) vor avea un impact asupra sectorului tehnologic în 2023. Acesta va fi mult mai important decât în anii precedenţi, pe măsură ce companiile vor fi nevoite să se adapteze pentru a se conforma reglementărilor care vor veni privind dezvăluirea informaţiilor în legătură cu emisiile şi riscurile legate de schimbările climatice.

Nou intrat în topul priorităţilor, pe poziţia a şaptea, este potenţialul ca edge computing să ajungă la maturitate în următoarele 12 luni, pentru acele companii care sunt dispuse să investească în noi arhitecturi IT.

Lista completă a primelor 10 priorităţi în tehnologie pentru 2023, cuprinde: accelerarea executării strategiei de fuziuni şi achiziţii pentru a consolida profilul de creştere, experimentarea ecosistemelor de platforme pentru a crea un efect disruptiv în piaţă, dublarea eforturilor de localizare, chiar dacă aceasta are un cost, prioritatea acordată practicilor sustenabille de mediu şi introducerea sistemelor „pay as you go” (plata în funcţie de utilizare), pentru a atrage fluxuri suplimentare de venituri, folosirea analiticelor pentru optimizarea veniturilor, investiţii în ecosistemul edge pentru a îmbunătăţi operaţiunile şi experienţele, asigurare pentru protecţia datelor, o strategie de resurse umane agilă, pentru a potrivi resursele cu nevoile companiei şi pregătirea pentru reforma globală a impozitului minim. AGERPRES