Din anul 2022, Asociația Medcorp și OMV Petrom au pus bazele programului „Sănătate în Vecinătate”, cu scopul de a aduce servicii medicale de calitate mai aproape de comunitățile rurale cu acces limitat la astfel de servicii.
În anul 2023, programul “Sănătate în Vecinătate” a ajuns și în județul Dolj, mai exact în localitatea Ișalnița. Peste 200 de localnici au beneficiat de servicii medicale gratuite, incluzând analize de laborator, electrocardiograme (EKG), consultații medicale (medicină internă, cardiologie, ecografie, oftalmologie, dermatologie) și tratament de specialitate.
Programul “Sănătate în Vecinătate” produce o schimbare reală în starea de sănătate a comunităților vulnerabile și ajunge la cei care au cu adevărat nevoie de îngrijiri medicale. Asociația Medcorp a colaborat în permanență cu autoritățile locale, asistenții sociali și personalul medico-sanitar din localitățile unde s-au desfășurat activitățile. Astfel, au avut prioritate localnicii cunoscuți cu boli cronice, vârstnicii, precum și cei care întâmpină dificultăți pentru a se deplasa, dificultăți financiare sau care nu beneficiază de asigurare de sănătate.
Localitatea Ișalnița a necesitat o atenție sporită din partea echipei Medcorp. Cu o populație vulnerabilă numeroasă, și cu multe cazuri medicale complexe nediagnosticate anterior, echipa medicală s-a adaptat situației din teren și a revenit în două weekend-uri consecutive, crescând astfel numărul de beneficiari la peste 200 de localnici.
Deplasarea în aceste comunități presupune o mobilizare logistică complexă și o pregătire meticuloasă a echipei medicale. Această echipă este formată din medici specialiști, medici rezidenți, asistente medicale, studenți la facultatea de medicină, la care se adaugă și personalul non-medical esențial (logistică, administrativ, suport) pentru buna desfășurare a operațiunilor.
Activitățile medicale s-au desfășurat pe parcursul a trei zile de sâmbătă, la intervale de timp de o săptămână. În prima zi, s-a realizat înregistrarea pacienților, s-au recoltat analize de laborator și s-au efectuat EKG-uri. Mai mult, această zi a avut un rol esențial în stabilirea programărilor pentru cea de-a doua zi de sâmbată, ziua dedicată consultațiilor medicale. A doua etapă a avut loc la o distanță de 7 zile, asigurând timp suficient pentru obținerea și analizarea rezultatelor tuturor analizelor de laborator. Echipa a revenit în localitate pentru a da startul zilei de consultații, marcând astfel finalul unui ciclu complet de servicii medicale.
La acțiunile desfășurate în Dolj au participat activ 35 de medici, în colaborare cu 10 studenți la facultatea de medicină și 4 asistenți medicali, dar și personal non-medical. Astfel, fiecare pacient a beneficiat inițial de un examen clinic complet realizat de un medic. Pe baza acestui examen și a analizelor de laborator, specialistul a putut ghida pacientul către un consult de specialitate si o examinare suplimentară (medicină internă, cardiologie, dermatologie, oftalmologie sau examinare ecografică).