Kadri Simson, comisarul pentru Energie al Uniunii Europene, a declarat că este probabilă o ”întrerupere gravă” a aprovizionării cu gaze a Uniunii Europene din Rusia.

Ea a îndemnat ţările să îşi actualizeze planurile de urgenţă pentru şocurile de aprovizionare şi să folosească alţi combustibili acolo unde este posibil, pentru a păstra gazele.

”De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, ştim că este posibilă o perturbare foarte serioasă, iar acum pare probabilă. Am făcut o muncă foarte importantă pentru a fi pregătiţi pentru asta. Dar acum este momentul să o intensificăm”, a declarat Kadri Simson, după o întâlnire a miniştrilor Energiei din UE.

Simson a spus că cele mai recente reduceri ale livrărilor de gaze ale Moscovei către Europa au fost menite să destabilizeze piaţa energetică a Europei, să umfle preţurile energiei deja în creştere şi să împiedice ţările să umple depozitele de gaze înainte de sezonul de încălzire de iarnă.

Șefii marilor companii energetice franceze au cerut recent companiilor și gospodăriilor să-și limiteze consumul de energie imediat, pentru a se pregăti pentru criza care se profilează. „Trebuie să lucrăm împreună la reducerea consumului pentru a recâștiga spațiu de manevră. (…) Dacă luăm măsuri încă din vară, vom fi mai bine regătiți la iarnă, mai ales prin conservarea stocurilor de gaze”, spun șefii Engie, EDF și TotalEnergies într-o scrisoare deschisă.