Exporturile de gaze ale Azerbaidjanului către Europa vor depăşi 10 miliarde metri cubi anul acesta, a anunţat ministrul azer al Energiei, Parviz Shahbazov, la „Săptămâna Energiei”, de la Baku.
„În primele cinci luni s-au exportat 6,8 miliarde mc de gaze din Azerbaidjan. Alte 16 miliarde mc se vor exporta la finele anului”, a spus ministrul.
În ceea ce priveşte Europa, exporturile de gaze „vor depăşi 10 miliarde de metri cubi în 2022”, a adăugat el.
Anul trecut, exporturile de gaze din Azerbaidjan s-au ridicat la 22 miliarde mc, din care 8,2 miliarde mc au avut ca destinaţie Europa.
Azerbaidjan exportă în prezent gaze în Georgia, Turcia şi Europa, mai concret în Italia, Grecia şi Bulgaria.
Ministrul a semnalat că, pe termen scurt, prioritatea Guvernului azer este dezvoltarea infrastructurii de export pentru a putea furniza gaze în Balcani.
De altfel, preşedintele ţării, Ilham Aliev, a declarat că Azerbaidjan este dispusă să extindă Coridorul Sud de Gaze şi să crească furnizările în Europa, în contextul creşterii cererii pe Vechiul Continent.
Coridorul Sud de gaze, care se aprovizionează din giganticul zăcământ Shah Deniz II, în sectorul azer al Mării Caspice, are o lungime de aproximativ 3.500 de kilometri şi a devenit funcţional la 31 decembrie 2020.
Este format din gazoductul Transadriatic (TAP), ultimul tronson, care conectează gazoductul Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) la frontiera turco-greacă Kipoi, traversează Grecia şi Albania şi Marea Adriatică şi se termină în sudul Italiei.
Capacitatea TAP este în prezent de 10 miliarde mc anual, dar poate creşte la 20 miliarde mc cu adăugarea a două staţii de comprimare şi modificarea celor existente.
Costul proiectului este estimat la circa 4,5 miliarde euro. AGERPRES