Compania petrolieră de stat din Azerbaidjan (SOCAR) este pregătită să prelungească durata contractului de furnizare de gaze cu România până în 2026, care prevede livrarea a circa 1 miliard metri cubi anual către Romgaz, companie controlată de statul român. Contractul a fost semnat anul trecut și a expirat la 31 martie.

Anunțul a fost făcut de vicepreședintele SOCAR, Elshad Nasirov, în cadrul celei de-a 8-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale Azerbaidjan-România pentru comerț, relații economice și cooperare tehnico-științifică, care a avut loc la Baku: „În conformitate cu acest contract, SOCAR poate furniza anual 1 miliard de metri cubi de gaz fără nicio obligație pentru furnizor sau cumpărător. Suntem pregătiți să continuăm acest proiect în acest an și în anii următori”.

Nasirov a precizat că, în ultimii trei ani, SOCAR a furnizat produse petroliere în valoare de 800 de milioane de dolari, echivalentul a 1,2 milioane de tone de produse petroliere. 1 miliard de metri cubi înseamnă circa 10% din consumul anual de gaze naturale al României și peste jumătate din totalul importurilor de gaz ale României.

 

Citiți articolul integral pe platforma Economedia