Datele oficiale ale operatorului pieței de energie din România OPCOM arată că, după intrarea în vigoare a OUG 119, de la 1 septembrie, piața este practic blocată. Se fac doar tranzacții spot.
O singură tranzacție a fost făcută în luna septembrie pe piața centralizată a contractelor bilaterale – licitație extinsă (PCCB-LE Flex) a bursei de energie de la București, potrivit statisticii lunare publicate recent de operatorul pieței, OPCOM. Este vorba despre un pachet foarte mic de energie, de 1,3 MW bandă, cu livrare 6 octombrie-31 decembrie 2022, în total 2.715 MWh, tranzacționați la prețul de 2.400 de lei/MWh.
Situația exprimă clar blocajul în care se află piața de energie din România, care s-a acutizat mai ales după adoptarea OUG 119, care a intrat în vigoare de la 1 septembrie. Prin prisma faptului că respectiva OUG arată că toți producătorii de stat trebuie să prezinte până la finalul anului în AGA strategia de contractare a energiei pe viitorii patru ani, producătorii nu au mai venit practic să oferteze energie pe piața la termen.