Blocul Naţional Sindical (BNS) şi cele 29 de federaţii afiliate cer o reformă fiscală urgentă, în condiţiile în care România îşi construieşte veniturile bugetare pe impozite pe bunuri şi servicii, în special TVA, şi pe contribuţii sociale plătite aproape integral de salariaţi, susţin reprezentanţii organizaţiei sindicale.
Potrivit unui comunicat al BNS, cele două categorii asigură 76% din totalul veniturilor fiscale ale bugetului general consolidat. „Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!. Blocul Naţional Sindical atrage atenţia asupra sistemului fiscal din România a cărui situaţie este alarmantă şi necesită o atenţie imediată”, susţin sindicaliştii.
Conform sursei citate, în 2023, ponderea veniturilor fiscale în PIB a fost de doar 27,1%, mult sub media Uniunii Europene care a fost în aceeaşi perioada 40,4%. În opinia liderilor sindicali, situaţia se datorează pe de o parte unei aşezări deficitare a sistemului fiscal şi, pe de altă parte, evaziunii fiscale cronicizate.
„Astăzi, România are una din cele mai reduse rate de fiscalizare a averilor şi a capitalurilor din Europa! Din impozitul pe venit şi din impozitul pe profit, România adună azi ca venituri fiscale doar 4,7% din PIB. Media europeană este de aproape 3 ori mai mare – 13,3%! România impozitează profitul cu o rată de 16%, una din cele mai reduse din Europa. Doar Ungaria şi Irlanda au o cotă mai mică”, precizează BNS.
Sindicaliştii susţin că dividendele, dobânzile, dar şi redevenţele au şi ele un tratament preferenţial, fiind printre cele mai reduse din Europa.
„Ţara noastră îşi construieşte veniturile bugetare pe impozite pe bunuri şi servicii (în special TVA) şi pe contribuţii sociale (plătite aproape integral de salariaţi). Cele 2 categorii asigura 76% din totalul veniturilor fiscale ale bugetului general consolidat! Indiferent de nivelul veniturilor obţinute sau de nivelul bunăstării, România taxează la fel. Este unul din foarte puţinele state membre ale Uniunii Europene care are aceeaşi rată efectivă de impunere, atât pentru venituri din muncă egale cu salariul mediu, cât şi pentru venituri de două ori mai mari decât salariul mediu”, se spune în comunicat.
Sindicaliştii atrag atenţia că sistemul fiscal din România este în acest moment unul al excepţiilor de la regulă. „În repetate rânduri au fost reduse cotele de impunere pentru mediul de afaceri, dar şi pentru anumite categorii profesionale, fluturând sloganul unei posibile mai bune conformări şi colectări. Acest lucru nu s-a întâmplat. Este şi motivul pentru care sarcina fiscală pe muncă este una dintre cele mai ridicate din Europa, România având una din cele mai mici ponderi în PIB a veniturilor din contribuţii sociale şi impozit pe venit din blocul comunitar. Aplicarea unei cote unice de impunere, cumulată cu un nivel semnificativ de evaziune fiscală, a condus la acest paradox: cei corecţi sunt sancţionaţi şi pedepsiţi să plătească mai mult pentru a acoperi necesarul de finanţare al unui stat care nu este capabil să aplice o politică fiscală corectă şi echitabilă. Exercitarea eficientă a funcţiilor statului de drept necesită un nivel adecvat al veniturilor fiscale. Modul în care se aşază sarcina fiscală fiind un instrument de redistribuire a bunăstării la nivelul societăţii şi, totodată, o măsură care să determine reducerea inegalităţilor la nivelul societăţii”, afirmă aceştia.
Conform sursei citate, „modelul pe care îl avem astăzi este vinovat pentru riscul ridicat de sărăcie, pentru inechităţi sociale exagerate, pentru migraţia masivă a populaţiei active, pentru rata ridicată a şomajului în rândul tinerilor sau pentru incapacitatea statului de a asigura prestaţii sociale la un nivel adecvat”. AGERPRES