Singurul domeniu în care putem depăşi foarte multe alte naţiuni este tehnologia, iar aici avem un atu foarte important, respectiv minţile geniale pe care le are România, consideră ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan.
„Acele naţiuni care vor şti să se profileze ca lideri în domenii de vârf vor putea să ajungă să fie în top 10 naţiuni din lume care să conteze automat şi din punct de vedere economic. România poate a pierdut lupta pe foarte multe paliere – şi ca infrastructură, şi ca economie, poziţionată în primele 20-30 de economii din lume. Singura zonă prin care putem să depăşim foarte multe alte naţiuni e tehnologia. Şi aici avem un asset foarte important în minţile geniale pe care le are România. A doua limbă vorbită în SUA, în Silicon Valley, e limba română. Avem oameni geniali în privat, avem oameni geniali în cercetare, avem oameni foarte harnici, buni şi geniali în administraţie”, a afirmat Ivan, la evenimentul cu tema „Digitalizare şi bune practici în e-guvernare”, organizat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).
În opinia acestuia, progresul tehnologic a ajuns deja într-o zonă în care nu mai are limite şi e un drum cu sens unic. „Din punctul meu de vedere, ecuaţia e una foarte simplă: progresul tehnologic deja a ajuns într-o zonă în care nu mai are limite şi e un drum cu sens unic. Oricine spune că ne vom întoarce înapoi şi că vom ajunge din nou să trăim ca în anii ’80, fără monede virtuale, fără alte …cred că se înşeală foarte tare şi vreau să vă dau câteva exemple: cifra 2. O dată la doi ani, tot ce înseamnă putere de calcul din punct de vedere tehnologic se dublează, iar în acelaşi timp preţul scade de două ori. Astăzi, într-un iphone ai mai multă tehnologie decât a avut NASA atunci când a ajuns cu primul om pe lună. Gândiţi-vă exponenţial ce înseamnă 10 ani, modul în care astăzi capacitatea de calcul de procesare creşte din doi în doi ani: în 10 ani, în 20, în 40 de ani. În acelaşi timp, scăzând şi costurile, înseamnă automat o accesibilitate pentru tot mai mulţi oameni şi companii”, a susţinut ministrul.
El a făcut referire la tehnologia Quantum, spunând că naţiunea care o va pune în funcţiune va fi cea care va domina lumea. „Vorbim de tehnologii Quantum şi avem pregătit draftul pentru a-l pune dezbatere publică pentru a ne profila şi noi, ca şi ţară, în direcţia asta. De exemplu, pe toate estimările Quantumului, care există astăzi undeva prin State – Germania investeşte foarte mult şi ea în tehnologia asta – ceea ce face astăzi cel mai puternic şi actualizat supercomputer din lume undeva în 10.000 de zile, un computer Quantum poate să facă în 4 minute. E un salt atât de uriaş de la tot ce ştim noi despre modul în care era lumea la ce proiectăm în viitor, încât adevărata provocare, din punctul meu de vedere, va fi ca noi, oamenii, să fim pregătiţi, să ştim să proiectăm maşinile într-un mod în care să lucreze pentru noi în continuare. Ţara, naţiunea care va descoperi şi va pune în funcţiune tehnologia cuantum, din punctul meu de vedere, va fi cea care va domina lumea. Gândiţi-vă ce înseamnă capacitatea asta de procesare, de la comunicaţii la finanţe, la transporturi, la comunicaţii intelligence ş.a.m.d. Trăim într-o lume care se schimbă foarte tare şi, din punctul ăsta de vedere, dincolo de paradigma siguranţei şi defence-ului, care e un element important pe zona globală, dincolo de jucătorii mari pe piaţa economică, cred că a treia paradigmă importantă şi care va defini viitorul următorilor 10 – 20 – 30 de ani va fi cea dată de tehnologie”, a mai spus Bogdan Ivan. AGERPRES