Cele 15 companii antreprenoriale de succes, finaliste ale ediţiei a VI-a a Programului Made in Romania organizat de Bursa de Valori Bucureşti, au fost anunţate public şi premiate pe 26 septembrie în cadrul Galei Made in Romania.
Finalistele sunt Adrem Engineering, Amber Studio, Apidava, Ascendia, Bookster, Chic Bijoux, Croco, Exonia Holding, Farmacia Tei, Fiterman Pharma, Grup Serban Holding, Kinderpedia, Mobexpert, Casa Noastra (QFort) şi Ultragreens.


Trei dintre companii au fost selectate de către public, iar celelalte 12 companii finaliste au fost alese de către juriu.
În prima etapă a proiectului Made in Romania, derulată în perioada 29 martie – 31 mai 2023, susţinători ai programului, dar şi membrii comunităţilor formate în jurul companiilor româneşti, alături de Comitetul de Nominalizare, au înregistrat un număr de 386 de nominalizări valide prin intermediul platformei www.investingromania.com. Dintre acestea, în top 3 la categoria domeniului de activitate s-au aflat companiile din IT&C, cu un procent de 15%, urmate de companiile din Comerţ cu 14% şi, pe locul 3, de companiile din domeniul Serviciilor, având un procent de 12%. Alte domenii care s-au remarcat prin procentul ocupat în clasament sunt Industria alimentară cu 9%, respectiv Industria prelucrătoare şi de Sănătate cu câte 8%.
La nivelul distribuţiei geografice, Bucureşti şi Ilfov ocupă un procent cumulat de 45%, urmate de Cluj, Iaşi, Suceava, Timiş, Alba Iulia şi Constanţa. În ceea ce priveşte segmentarea companiilor nominalizate, 82% sunt companii IMM, 11% Start-up-uri şi 7% Corporate.
Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, a precizat, la Gala de Premiere Made in Romania, că acest program poate fi comparat cu o anticameră care pregăteşte companiile pentru drumul care le aşteaptă.
La rândul său, Adrian Tănase, director general, Bursa de Valori Bucureşti, a spus că Programul Made in Romania este „aproape obligatoriu pentru Bursa de Valori Bucureşti”. El a declarat că la ediţia din acest an a programului au fost înrolate 386 de companii, reprezentând o creştere de 130% faţă de prima ediţie. AGERPRES