Bursa Română de Mărfuri (BRM) a anunţat operaţionalizarea deplină şi deschiderea pieţei sale de energie electrică cuplată în data de 22 mai 2024, ca parte a Pieţei Europene Intra-zilnice de Energie Electrică Cuplată – SIDC (Single Intraday Coupling), conform unui comunicat de presă.

Bursa Română de Mărfuri (BRM) menţionează că în această zi au avut loc primele tranzacţii realizate cu succes. Potrivit comunicatului, această construcţie tehnică şi instituţională complexă, realizată şi pusă în funcţiune în colaborare cu bursa de energie Nord Pool, una dintre pieţele de referinţă la nivel mondial, marchează un pas de importanţă majoră în dezvoltarea pieţei energetice din România.

„Integrarea platformei de tranzacţionare a BRM în SIDC reprezintă acum un element esenţial în dinamica creşterii eficienţei Pieţei Intrazilnice de Energie Electrică Cuplată din Europa. Participanţii din ţările Uniunii Europene vor beneficia de o piaţă de energie electrică mai lichidă şi, prin urmare, mai competitivă, adăugând flexibilitate şi reducând volatilitatea preţurilor, cu efecte benefice asupra costurilor suportate de utilizatorii finali”, se arată în comunicat.

Totodată se menţionează că SIDC cuplează în prezent pieţele continue intrazilnice din 25 de ţări europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania şi Suedia.