Joburile care au atras cele mai multe aplicări la început de an au fost cele pentru agent de vânzări remote, junior banker, operator introducere date, operator colectare debite şi casier în sală de jocuri de noroc, fiecare dintre aceste poziţii adunând peste 1.000 de aplicări în decurs de doar câteva zile, arată o analiză realizată de platforma de recrutare online eJobs.ro.
În ceea ce priveşte anul 2023, deja se prefigurează câteva tendinţe clare pe piaţa muncii. Una dintre ele este legată de faptul că programul hibrid îl va înlocui pe cel 100% remote, asta deşi tot anul trecut a stat sub semnul unei creşteri masive atât a ofertei de joburi care nu cereau prezenţa la birou, cât şi a cererii.
Totodată, angajaţii cu două joburi şi importul de personal reprezintă alte tendinţe pentru acest an.
Conform sursei citate, aproximativ 10.000 de joburi au fost postate în prima săptămână a anului pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România. Nivelul este similar cu aceeaşi perioadă a anului trecut, 2022 marcând, cu 420.000 de joburi noi postate de angajatori, recordul ultimilor 20 de ani.
„Începutul lunii confirmă semnalele pe care le aveam de la finalul anului trecut, anume că 2023 va începe în forţă şi vor continua politicile de recrutare şi extinderi ale echipelor. De altfel, şi candidaţii s-au activat imediat după terminarea sărbătorilor, astfel încât vedem un număr de peste 225.000 de aplicări, în uşoară creştere faţă de acelaşi interval de timp de anul trecut. La fiecare început de an vedem un număr mare de candidaţi tineri şi din segmentul entry level care vor să se angajeze pentru prima dată sau să îşi schimbe jobul, motiv pentru care poziţiile care primesc cele mai multe aplicări sunt cele care cer nivel de experienţă de cel mult doi ani sau cele din domenii precum retail, servicii, telecomunicaţii sau call center/BPO”, a afirmat Bogdan Badea, CEO eJobs România.
Modul de muncă remote rămâne o opţiune dorită de un număr considerabil de candidaţi, în condiţiile în care 14% din totalul de aplicări au vizat joburile care pot fi făcute exclusiv de acasă.
La nivel general, cele mai mulţi aplicanţi caută să se angajeze în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov. Cu excepţia Braşovului, acestea sunt şi oraşele cu cele mai mari medii salariale nete, după cum arată raportul industriei de recrutare din România, Review & Trends 2023, realizat de eJobs. Bucureştiul se află pe primul loc, cu o medie salarială netă de 4.500 de lei. Urmează Timişoara, cu 4.100 de lei şi Cluj-Napoca, cu 4.000 de lei net. Braşovul este al şaptelea în clasament, cu 3.500 de lei, fiind surclasat de Sibiu, Iaşi şi Oradea.
„În ceea ce priveşte anul 2023, deja se prefigurează câteva tendinţe clare pe piaţa muncii, aşa cum apar în raportul anual Review & Trends. Una dintre ele este legată de faptul că programul hibrid îl va înlocui pe cel 100% remote, asta deşi tot anul trecut a stat sub semnul unei creşteri masive atât a ofertei de joburi care nu cereau prezenţa la birou, cât şi a cererii. O altă tendinţă cu impact pe piaţa muncii va fi că vom vedea cum al doilea job devine o a doua natură. Odată pentru că ultimii ani în care s-a putut lucra de acasă au oferit angajaţilor mai multă flexibilitate în a-şi gestiona timpul şi a-l aloca mai multor proiecte, dar şi pentru că 70% dintre respondenţii unui sondaj realizat recent de eJobs au declarat că au nevoie să îşi suplimenteze veniturile pe termen lung”, a precizat Bogdan Badea.
De asemenea, în acest an este de aşteptat ca tot mai mulţi angajatori să fie nevoiţi să recurgă la importul de personal, în contextul în care deficitul de candidaţi se adânceşte, iar joburile din afară încep să îşi recapete popularitatea în ochii românilor.
Potrivit unui proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii, contingentul de lucrători străini admişi pe piaţa muncii în 2023 este tot de 100.000, egal cu cel pentru 2022 şi dublu faţă de cel din 2021. Principalele domenii de activitate interesate de forţă de muncă străină sunt construcţiile, HoReCa şi transporturile. România importă muncitori calificaţi sau necalificaţi preponderent din Asia, în special din ţări precum Vietnam, Sri Lanka, Nepal, Bangladesh sau India. AGERPRES