Există riscul unor fluctuații a prețurilor pe piața europeană a gazelor naturale și în această iarnă, deși criza energetică pare să fi trecut, a avertizat Agenția Internațională pentru Energie (AIE), subliniind într-un raport că „persistă incertitudini mari înaintea următorului sezon de încălzire”.
„O iarnă rece în combinație cu o oprire completă a furnizării de gaze rusești către Europa la începutul sezonului de încălzire ar putea aduce cu ușurință tensiuni din nou pe piață”, se arată în raportul AIE, citat de Money Review.
În această iarnă este de așteptat ca nivelul importurilor rusești în Europa să fie mai redus decât în ​​anii precedenți. Deși prețurile au scăzut semnificativ față de recordul din 2022, contractele futures sunt la niveluri mai înalte decât cele actuale. Acesta este un semn al sensibilității persistente pe piață, care ar putea duce la noi fluctuații înainte de sfârșitul anului. Este edificator faptul că în acest moment contractele la termen TTF care expiră în august fluctuează în jurul a 25,4 euro pe megawatoră, în timp ce contractele la termen din decembrie sunt aproape de 49 de euro.

Citiți articolul integral pe platforma Profit.ro