Proiectul Legii offshore a venit cu multe îmbunătăţiri faţă de varianta actuală şi văd un orizont de timp de aprobare a acestui proiect în această sesiune parlamentară, până la finalul lunii iunie, a declarat, într-o conferinţă pe teme de energie, Cătălin Niţă, directorul executiv al Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze (FPPG).

„Discutăm despre un proiect de lege care a ajuns în Senat.(…) El, azi, a trecut deja de o comisie avizatoare, Comisia juridică, a primit avizul Consiliului Economic şi Social şi cred că săptămâna viitoare sunt şanse mari şi reale să intre în dezbatere cel puţin în comisia raportoare de energie. Nu ştiu exact dacă preşedinţii de comisii vor face o şedinţă comună cu cele două comisii raportoare, respectiv Comisia de energie şi Comisia de buget.(…) Pot spune că aşa cum s-au mişcat lucrurile până acum văd un orizont de timp de aprobare a acestui proiect de lege posibil în această sesiune parlamentară, deci până la finalul lunii iunie, ceea ce ne bucură foarte tare”, a spus Niţă.

El a subliniat că, în privinţa textului, proiectul a venit cu multe îmbunătăţiri faţă de varianta actuală, iar majoritatea ţin seama de principiile pe care FPPG le-a exprimat, dar mai sunt şi lucruri de noutate.

„Suntem destul de încântaţi că cele trei principii pe care noi le-am exprimat în nenumărate rânduri, şi anume stabilitate şi predictibilitate, piaţă liberă şi o fiscalitate competitivă, se regăsesc în acest proiect de modificare a Legii offshore. Mai sunt acolo lucruri de noutate şi anume se referă acest nou proiect de lege şi la zăcămintele, la perimetrele onshore de mare adâncime. Noi am văzut această necesitate. Nu am ştiut, sincer, de dorinţa statului de a introduce acest lucru. Ne bucurăm că statul îşi caută toate variantele, în toate părţile posibile, în sensul de a produce gaz cât mai mult. Şi în acest sens, probabil acest proiect de lege va facilita viitoare investiţii şi în partea de onshore de mare adâncime. Există interes din partea operatorilor acolo, există şi interes din partea unor potenţiali investitori să vină să acceadă astfel de perimetre. Sperăm la o viitoare rundă de concesiuni, vedem cât de repede se va întâmpla acest lucru”, a explicat preşedintele FPPG la evenimentul „Energy road-Energie la tine acasă”.

Acesta a adăugat că reprezentanţii federaţiei au identificat nişte mici amendamente de formă, pe care le-au şi înaintat către comisiile din Senat, dar cred că e o forma bună şi o formă adoptabilă.

„Sperăm cu tărie să ducă la o decizie finală de investiţii a tuturor operatorilor din Marea Neagră în timp cât mai scurt, astfel încât să vedem proiectele operând şi aducând gaze pe mal cât de repede. Ar mai fi lucruri de îmbunătăţit, puţine, pe partea de fond, o să discutăm cu Comisia de energie când vom fi solicitaţi şi vom vedea pe de-a întregul interesul statului şi spiritul în care a fost scris acest proiect de lege. Lucrurile au trecut din stadiul de a le vorbi în stadiul de a le face şi dovada stă atât în proiectul de amendare a legii offshore din Parlament cât şi în multitudinea de alte lucruri care se vor întâmpla în domeniul energetic.(….)”, a adăugat director executiv al Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze.

Cătălin Niţă a subliniat că legea s-ar fi modificat cu siguranţă, pentru că statul avea în intenţie acest lucru, dar războiul din Ucraina şi tot ce se întâmplă în context internaţional l-a determinat să îşi ia câteva măsuri de precauţie, motiv pentru care în acest proiect apare dreptul de preemţiune al statului pe anumite cantităţi de gaze, apare această „nouă privire a statului” asupra perimetrelor de pe ţărm de mare adâncime.

„Aşadar, statul văzând ce se întâmplă, ce se poate întâmpla în jur, dându-şi seama de oportunitatea pe care o are şi de rezervele pe care le are, şi-a luat nişte măsuri de siguranţă”, a punctat liderul FPPG.

El a semnalat, totodată, că beneficiile din Marea Neagră le ştie toată lumea, doar că s-a schimbat puţin paradigma şi nu mai discutăm despre beneficiile gazelor naturale în contextul green deal european, ci despre securitatea energetică a Europei, despre siguranţa aprovizionării industriei şi a cetăţenilor cu gaze.

„În continuare, România rămâne un pion important pe această tablă de şah geopolitică regională pentru că suntem cei care avem resurse de gaze descoperite la acest moment în abundenţă aş putea spune, clar în abundenţă pentru nevoile noastre, şi clar că nevoile noastre e posibil să crească şi acum avem de unde să le satisfacem. Rămânem în continuare cu o oportunitate foarte mare în faţă, în primul rând să ne securizăm noi energetic, să ne securizăm noi cantităţile de gaze pentru industria noastră şi pentru încălzirea locuitorilor acestei ţări şi, de ce nu, să începem să ne gândim serios să furnizăm securitate energetică în această paradigmă şi către cei din jurul nostru, şi aici mă pot referi la fraţii noştri moldoveni, la bulgari şi dacă ne permit cantităţile şi la alte pieţe”, a mai spus Cătălin Niţă. AGERPRES