Proiectul de lege offshore dezbătut în prezent de Parlament are o formulă „mult îmbunătăţită”, în care se regăsesc principiile de stabilitate, predictibilitate, fiscalitate competitivă şi piaţă liberă, a afirmat Cătălin Niţă, director executiv al Federaţiei Patronale de Petrol şi Gaze, la discuţiile din comisiile reunite de buget şi industrii asupra acestui proiect.

„Această lege este extrem de importantă pentru industria noastră. (…) De patru ani ne chinuim să deblocăm această lege. Urmărim trei principii simple şi clare: stabilitate şi predictibilitate, pentru că investiţiile pe acest sector se derulează pe zeci de ani şi discutăm de multe legislaturi parlamentare şi sunt investiţii de miliarde de euro; al doilea principiu este acela de a avea o fiscalitate competitivă – există o concurenţă acerbă de a atrage capitalul într-o ţară, dar noi avem norocul că avem investitori în ţară, care vin cu fonduri proprii fără să implice statul colateral şi îşi asumă majoritatea riscurilor în privinţa investiţiei, iar al treilea principiu este de a avea o piaţă liberă. Putem spune că cele trei principii se regăsesc în forma proiectului, este o formulă mult îmbunătăţită”, a spus Niţă.

El a adăugat că sunt lucruri care pot fi îmbunătăţite, dar toată lumea este conştientă că s-au schimbat contextul internaţional şi „paradigma de a avea gaze”. „Ne-am uitat şi noi în propunerile iniţiatorilor. Totdeauna există variante îmbunătăţite. Fiecare consideră că e nevoie de ceva în plus sau în minus. Sperăm ca forma adoptată astăzi să conducă la investiţii”, a menţionat Cătălin Niţă.

Deputaţii membri ai celor două comisii parlamentare, cu excepţia reprezentanţilor AUR, au apreciat proiectul. Deputatul USR Cristina Prună a susţinut că legea ar fi putut fi modificată mai devreme. Ea a propus ca veniturile care vor ajunge la bugetul de stat să meargă la pilonul II de pensii. „Am văzut că, practic, propunerea iniţiatorilor este ca în legătură cu veniturile să se decidă prin hotărâre de Guvern să meargă în investiţii. (…) În realitate, banii nu ajung acolo. (…) Veniturile să meargă spre pilonul II de pensii. (…) Alocarea banilor să nu se facă pe criterii politice, ci gândindu-ne la generaţiile viitoare”, a adăugat Cristina Prună.

Deputatul PSD Radu Popa a afirmat că acest proiect trebuie adoptat pentru ca România să nu fie dependentă de gazul rusesc. „Este un proiect important. Legea trebuie să treacă, e perfectibilă, dar dacă nu trece ne blochează investiţiile în offshore. Rămânem la mâna unor gaze din Rusia, dacă proiectul nu este adoptat”, a spus Popa.

Proiectul legii offshore, care a fost depus pe 15 aprilie la Parlament, reglementează operaţiunile petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol atât la perimetrele petroliere offshore, cât şi onshore de adâncime şi stabileşte că statul român va avea drept de preempţiune la achiziţia gazelor naturale.

Actul normativ este semnat de liderii celor trei partide din coaliţia de guvernare – preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, liderul UDMR, Kelemen Hunor, precum şi de ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi de liderul grupului minorităţilor reprezentate în Parlament, Varujan Vosganian. AGERPRES