Programul de Guvernare al Coaliţiei PNL-PSD-UDMR are în vedre o serie de pachete destinate IMM-urilor, pentru stimulare economică. Astfel, un prim pachet urmăreşte stimularea producţiei interne şi a lanţurilor de aprovizionare „Fabricat în România”. Acesta include un program pentru companiile implicate în realizarea de bunuri intermediare, cu granturi de până la 200.000 de euro pentru companiile care realizează producţie intermediară sau procesare în vederea susţinerii costurilor, a diversificării ofertei, inovării şi marketingului şi garanţii de până la un milion de euro/companie pentru susţinerea investiţiilor în diversificarea ofertei şi consolidarea cotelor de piaţă.

Pachetul de stimulare economică pentru IMM include programul IMM Prod, cu garanţii guvernamentale de până 100% acordate companiilor, prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, Fondul de Garantare a Creditelor Rurale, pentru creşterea capacităţii de producţie, reconversia de la intermediere la producţie, finanţare investiţii, program Rural INVEST, cu garanţii guvernamentale de până la 100% acordate, prin FNGCIMM, Fondul Român de Contragarantare şi FGCR, companiilor care îşi localizează producţia în mediul rural şi urban-mic, programul IMMProd, cu garanţii guvernamentale de până 100% acordate companiilor, prin FNGCIMM, FGCR, pentru creşterea capacităţii de producţie, reconversia de la intermediere la producţie, finanţare investiţii, programul Garant Construct, cu garanţii guvernamentale acordate companiilor din Construcţii, prin sistemul bancar, FNGCIMM şi FRC, pentru asigurarea lichidităţilor şi finanţarea investiţiilor, şi programul Start-Up pentru studenţi, cu finanţarea incubatoarelor de afaceri pentru studenţi în universităţi, în conlucrare cu partenerii locali (autorităţi publice, companii care activează pe piaţa locală). Aceste prevede granturi de 100.000 euro, punctaj prioritar având afacerile dezvoltate în domeniul de specializare.

Pachetul de stimulare economică Innovation prevede Schema de ajutor de stat „INNOVATION”, cu deducerea a până la 80% din costurile necesare pentru invenţii, inclusiv acoperirea cheltuielilor cu înregistrarea şi protejarea invenţiilor cu obligaţia implementării efective în România, Granturi pentru digitalizare şi comerţ online (pentru IMM), între 50.000 şi 200.000 euro pentru firmele cu cifra de afaceri mai mică de 1 milion de euro pentru software certificat de e-commerce şi de administrare a unei firme (de tip ERP) şi Schema de ajutor de stat pentru retehnologizarea companiilor locale, pentru sprijinirea transferului de tehnologie. Punctaj suplimentar vor primi industriile exportatoare, nepoluante.

Pachetul de stimulare sconomică „Romania Tech Nation”, vine cu Programul România Tech Nation, o schemă de ajutor de stat pentru susţinerea înfiinţării de start-up-uri cu componentă digitală în fiecare judeţ, prin acordarea unui grant de 50.000 de euro/start-up, fiind necesară includerea obligatorie a componentei de educaţie, training şi mentorat, cu asigurarea unui loc în makerspace, incubator de afaceri sau accelerator local, programul „Women in tech”, o schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea femeilor antreprenor pentru deschiderea de afaceri în domeniul tehnologiei (vor fi acordate granturi cu componentă în fiecare judeţ) şi Programul Starter kit – schemă de ajutor de stat pentru asigurarea suportului pentru transformarea/transferul companiilor în era digitală prin acordarea de vouchere de digitalizare în valoare de 5000 Euro/companie.

 

Salariul minim creşte la 2.550 de lei brut din 1 ianuarie

Programul de guvernare prevede creşterea salariului minim brut la valoarea de 2.550 de lei din 1 ianuarie 2022. Documentul menţionează şi limitarea duratei de aplicare a salariului minim pentru o persoană la maximum 24 de luni, timp în care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul salariului minim. De asemenea, programul de guvernare prevede negocieri cu sindicatele şi patronatele în vederea stabilirii unui mecanism predictibil de creştere a salariului minim pe economie.

 

Deducere de taxe de 1.000 de lei pe lună pentru companiile care angajează tineri sub 25 de ani

Programul de guvernare mai prevede instituirea unei sume de 1.000 de lei pe lună deductibilă din valoarea impozitelor care să fie acordată companiilor care angajează un tânăr cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani. Astfel, la secţiunea „Politici active de ocupare şi stimulare a muncii” din măsurile avute în vedere pentru Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale se menţionează: „Instituirea unei sume de 1.000 lei/lună deductibilă din valoarea impozitelor şi taxelor datorate către stat pentru toţi agenţii economici care angajează un tânăr cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani. Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât tânărul este angajat până la împlinirea vârstei de 25 de ani. Suma se multiplică cu numărul tinerilor angajaţi. Această măsură are ca scop reducerea şomajului în rândul acestei categorii de persoane care în prezent este de 19%, comparativ cu 4% în rândul persoanelor cu vârsta mai mare de 25 de ani”.
Totodată, programul de guvernare include instituirea unei sume de 750 lei pe lună deductibilă din valoarea impozitelor şi taxelor datorate către stat pentru toţi agenţii economici care angajează persoane cu vârsta cuprinsă între 55 şi 65 de ani. „Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât persoana este angajată până la împlinirea vârstei de 65 de ani. Suma se multiplică cu numărul persoanelor angajate. Această măsură are ca scop reducerea şomajului în rândul acestei categorii de persoane, care, în prezent, este a doua cea mai numeroasă după tinerii sub 24 de ani”, se precizează în documentul citat. AGERPRES