România este unul dintre cei mai mari şi mai vechi producători de petrol şi gaze naturale din UE şi are zeci de mii de sonde istorice abandonate, însă nu se cunoaşte cantitatea de metan emisă, conform datelor Asociaţiei 2Celsius, publicate cu ocazia webinarului cu tema „Emisiile de metan de la sondele abandonate de petrol şi gaze din România”.
Potrivit specialiştilor, sondele abandonate ridică o serie de probleme şi la nivel internaţional, iar Uniunea Europeană s-a angajat să respecte un obiectiv colectiv de reducere a emisiilor globale de metan cu 30% până în 2030, comparativ cu 2020. De altfel, noua variantă a Regulamentului european privind emisiilor de metan ar putea fi adoptată până la finalul acestui an.
„România este unul dintre cei mai mari şi mai vechi producători de petrol şi gaze naturale din UE şi are zeci de mii de sonde istorice abandonate, multe dintre care nu ştim unde sunt, cum şi dacă au fost astupate şi cât metan emit. Regulamentul UE privind Metanul a creat contextul în care România va trebui să găsească aceste sonde, să le astupe şi să le monitorizeze”, avertizează 2Celsius.
În ceea ce priveşte situaţia acestor sonde, din datele prezentate de către Mary Kang, profesor la Universitatea McGill din Montreal, Canada, la Departamentul de Inginerie Civilă, la nivelul anului 2022, numărul acestora ajunsese la circa 130.000. De asemenea, toate aceste echipamente emiteau 14,3 miliarde de metri cubi de metan.
La începutul lunii martie a acestui an, într-un alt eveniment 2Celsius, Andreea Calcan, de la Observatorul Internaţional al Emisiilor de Metan (IMEO), un program al Naţiunilor Unite pentru Mediu, a invitat companiile româneşti să se alăture „Parteneriatului pentru reducerea metanului în operaţiunile petroliere şi gaziere 2.0 (OGMP 2.0)”, programul emblematic al UNEP privind raportarea şi atenuarea emisiilor de petrol şi gaze.
Astfel, OGMP 2.0 permite companiilor să direcţioneze acţiunile de atenuare şi să aloce capitalul în mod eficient, fiind singurul cadru internaţional de raportare cuprinzător, bazat pe măsurători, pentru sectorul petrolului şi gazelor naturale.
Un alt instrument elaborat de IMEO este programul MARS (Methane Alert and Response System), un program-pilot lansat la COP27, cu scopul de detecta şi atribui emisiile „fugitive” de metan prin satelit, care apoi anunţă entitatea responsabilă (companie sau guvern) pentru a stimula o reacţie. Cu ajutorul IMEO, Naţiunile Unite asigură cursuri de formare gratuite pentru autorităţile publice şi reprezentanţii companiilor de petrol şi gaze în vederea înţelegerii contextului global şi al emisiilor de metan.
La rândul său, Tomas Bredariol, specialist în cadrul International Energy Agency, profesor la Universitatea Utrecht şi coordonatorul programului ROMEO (ROmanian Methane Emissions from Oil & gas), a menţionat că a realizat o serie de măsurători la infrastructură de gaze şi petrol din sudul României şi a arătat că la peste jumătate dintre locurile monitorizate sunt emisii de metan, iar cantitatea acestora este de până la cinci ori mai mare decât declară România. AGERPRES