Expense Reduction Analysts (ERA), una dintre cele mai mari firme de consultanță specializate în gestionarea costurilor la nivel mondial, înregistrează o cerere crescută din partea companiilor românești pe zona de cheltuieli cu energie, gaz, logistică și transport, în contextul crizei aferente acestor sectoare. Experții ERA România consideră că în 2022 tarifele pe aceste segmente vor continua să crească, la fel și pe cel al digitalizării, punctând totodată că sunt domenii în care se pot face economii substanțiale.

”Clienții ERA România au solicitat în primul rând optimizări ale costurilor pe zona de energie electrică și gaz natural, unde tarifele au înregistrat majorări semnificative din cauza închiderilor facilităților de producție pe bază de combustibili fosili, a unor niveluri scăzute ale depozitelor de stocare europene a gazelor și a prețului ridicat al certificatelor de carbon, care în 04.02.2022 ajunseseră la un maxim de 96,43 euro”, a declarat Remus Hîrceagă, Partner Expense Reduction Analysts Romania, care adaugă că pe sectorul energetic, cererea pentru optimizare a crescut cu peste 1000%.

”La aceste cauze s-au adăugat situația din Ucraina, lipsa energiei electrice din piață, scăderea volumului de gaze naturale lichefiate livrate în Uniunea Europeană, provocată de cererea crescută din Asia, funcționarea deficitară a infrastructurii, puternic afectată de pandemie, respectiv livrări ale gazului în cantități reduse din partea Rusiei”, a completat Remus Hîrceagă.

Sectorul energetic nu este însă singurul care ridică probleme mediului de afaceri autohton, conform datelor ERA. Un alt segment care a afectat afacerile la nivel global a fost și cel al transporturilor, unde s-au înregistrat creșteri ale cererii de optimizări ale costurilor cu 400%. În România, au fost companii care s-au văzut nevoite să plătească și de până la 5 ori mai mult pentru importarea mărfurilor. Și la nivel național au urmat provocări, odată cu o altă criză în domeniu: cea a șoferilor profesioniști, ceea ce a determinat patronatele să ia în calcul chiar și importarea de forță de muncă din Asia.

„În 2021, s-a înregistrat o creștere extremă pe industria energetică și pe cea a transporturilor, pe fondul pandemiei și a unor crize în domenii corelate, o creștere care va continua și în acest an. Un alt segment unde, în 2022, companiile vor încerca reducerea de costuri va fi cel de transformare digitală pe care, de asemenea, ERA îl oferă ca soluție partenerilor săi din România”, a declarat Cristian Ionescu, Managing Partner Expense Reduction Analysts Romania.

Nevoia de optimizare a costurilor pentru digitalizare vine ca o consecință a faptului că pandemia a forțat companiile să accelereze în câteva luni un proces care, în condiții normale, s-ar fi desfășurat în ani. Astfel, afaceri din industrii variate s-au bazat mai mult ca oricând pe servicii de IT și telecomunicații pentru un flux informațional optim, multe organizații nefăcând însă analize de încadrare tarifară pentru aceste servicii.