Complexul Energetic (CE) Oltenia își poate dubla capacitatea de producție în perioada de iarnă, până la 2.300 MW, a declarat Constantin Bălășoiu, director în cadrul companiei, prezent la forumul energetic regional FOREN.

El a răspuns unei întrebări referitoare la capacitatea grupurilor pe cărbune ale CE Oltenia de a suplini centralele electrice pe gaze în scenariul în care la iarna va avea loc o întrerupere a fluxurilor de gaze, iar planurile de urgență pot ajunge până la oprirea unor centrale electrice pe gaze pentru a se favoriza alimentarea clienților casnici.

Directorul a afirmat chiar că poate suplini producția centralei pe gaze de la Brazi, cea mai mare unitate pe gaze din țară, dacă situația o va cere.

Bălășoiu a nuanțat însă planurile de închidere prognozată a grupurilor pe cărbune, anunțate deja de Guvern în proiectul de act normativ referitor la decarbonarea sistemului energetic. Grupurile programate pentru închidere nu se vor închide iarna.

“E de menționat că începând cu 1 ianuarie 2023 va trebui să închidem încă două blocuri energetice și intenționăm ca această închidere să nu fie făcută chiar la 1 ianuarie, ci să fie facută după acestă dată în asa fel încât vârful de iarna să fie acoperit, pentru o eventuală lipsă de adecvanță a sistemului energetic”, a explicat Bălășoiu.