Guvernul condus de Nicolae Ciucă a adoptat pe 11 noiembrie, o nouă ordonanță de urgență în energie, prin care a introdus un preț plafonat la energie electrică de 1,3 lei/kWh, valabil atât pentru marii consumatori, cât și pentru oamenii care consumă peste 255 kWh. Facturile vor fi raportate însă la consumul din 2021, iar Parlamentul este cel care va da forma finală a legii.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că pentru consumatorii casnici, preţul va fi de 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de kw şi 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kw. „Vom menţine preţul de 1 leu pentru IMM-uri şi noutatea care apare prin introducerea acestui mecanism şi modificările la Oug 119, vom asigura un preţ pentru marii consumatori, de 1,3 lei”, a adăugat premierul. Șeful Executivului a menționat că se va menţine preţul de 1 leu pentru IMM-uri şi un preţ pentru marii consumatori de 1,3 lei.

De asemenea, consumatorii casnici care vor avea un consum de peste 255 de kw vor beneficia și ei de acelaşi preţ de 1,3 lei, diferența față de prevederile anterioare fiind aceea că cei care consumă peste 255 kw vor plăti primii 255 de kw la valoarea de 0,80 lei.

Prețul energiei pentru populație va fi:

– 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh;

– 0,8 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kWh și 255 kWh;

– 1,3 lei/kWh pentru consum peste 255 kWh și 0,8 lei/kWh pentru primii 255 kWh consumați, pentru consumatori casnici.

Referitor la perioada în care se va aplica noua Ordonanţă pe energie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că termenul este 31 martie 2025.

Prin ordonanța aprobată, Guvernul stabilește un mecanism de achiziție centralizată a energiei, prin intermediul OPCOM, la un preț de vânzare de 450 lei/MWh. Prețul asigură finanțarea investiițiilor, va stabiliza prețurile și în jur de o treime din piața de energie se va regăsi în acest sistem, a precizat ministrul Energiei Virgil Popescu.

„Prețul de achiziție al acestei energii este prețul de referință din ordonanța 119, este acel 450 de lei, preț la care statul nu percepe absolut nicio contribuție la fondul de tranziție energetică. Este un preț care asigură dezvoltarea investițiilor în continuare ale companiilor. Este un preț care permite în continuare dezvoltarea de noi capacități de producere a energiei electrice. Vor participa în acest sistem doar capacitățile puse în funcțiune înainte de adoptarea ordonanței 27. Dăm un semnal clar în piață pentru investiții noi care energia acestora nu va fi captată în acest sistem. Pentru anul 2023 estimăm o cantitate de o treime din piața de energie care se va regăsi în acest sistem. Eu cred că în momentul de față putem vorbi de o achiziție și de un preț al energiei electrice achiziționat de către furnizor, care va permite menținerea acestor plaje”, a declarat Virgil Popescu.