În timp ce unele state europene deja au deschis şantiere pentru proiectele pe hidrogen, printre cele mai avansate fiind Olanda şi Spania, România abia la anul ar putea avea o strategie pentru acest domeniu, văzut, la momentul actual, ca vedeta incontestabilă a tranziţiei energetice.

Atât pentru industria chimică, cât şi pentru siderurgie, hidrogenul este folosit în pro­cesul de producţie, iar noile regle­mentări ale UE, incluse în megapachetul legislativ Fit for 55, prevăd ca jumătate din hidrogenul folosit la nivel industrial să fie din surse verzi. Industria de rafinare este la rândul ei o mare consumatoare de hidrogen, astfel că şi ea se va supune acestei obligaţii.

Astfel, Hidroelectrica este implicată alături de austriecii de la Verbund într-un proiect regional de hidrogen, Green Hydrogen @ Blue Danube. Datele de la Hydrogen Europe arată că România ar putea atrage pe termen mediu-lung investiţii de 775 mil. euro în unităţi de electroliză cu o capacitate de circa 1.500 MW. Această capacitate ar urma să fie implementată local în cadrul proiec­tului din care face parte Hidroelectrica.

Centrul Român pentru Energie (CRE), Liberty Steel, producător de oţel din care face parte şi Liberty Galaţi, fostul Sidex, MTAG Elveţia, companie care oferă soluţii inginereşti pentru industria oţelului, ICSI (Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice) Râmnicu Vâlcea şi Adrem, companie de servicii în energie, au semnat recent un memorandum de înţelegere privind dezvoltarea unui proiect de cercetare-dezvoltare-inovare de inte­gra­re a hidrogenului şi înlocuire a com­busti­bililor fosili în procesul de fabricaţie industrială.

„Chiar mai ştiu câteva proiecte dezvoltate de Romgaz şi OMV Petrom în Dobrogea, şi un proiect, după părerea mea absolut excelent, un concept al celor de la Romaero, care vor să integreze un avion pentru transportul intern cu hidrogen, alături de staţii de încărcare de hidoregen în aeroporturi şi pentru parcuri de autobuze şi de maşini. Problema este că toate proiectele pe care le monitorizăm în România sunt la nivel de concepte”, spune Alexandru Floriştean, manager intelligence la Hydrogen Europe, cea mai puternică organizaţie europeană din sector, care reprezintă interesele a peste 260 de companii din domeniul hidrogenului.

„Atingerea neutralităţii din punct de vedere cli­ma­tic nu este posibilă fără a utiliza hidro­ge­nul ca vec­tor de energie, iar din ce în ce mai mult devine clar pentru toată lu­mea, pentru toate guvernele la nivel mon­dial, că nu putem continua să ardem com­bustibili fosili fără să capturam dioxid de car­bon. Devine clar că trebuie să ne schimbăm sistemele energetice către un sistem bazat pe electricitate şi pe hidrogen. Aceşti doi vec­tori energetici, fiecare fără emisii de dioxid de carbon, vor domina sistemul energetic neutru din punct de vedere climatic“, a spus Floriştean în cadrul emisiunii ZF Live.