Cererea de petrol va continua să crească pe termen mediu, conform cercetărilor și modelelor Rystad Energy, deoarece alternativele cu emisii reduse de dioxid de carbon nu sunt încă suficient de dezvoltate sau competitive din punct de vedere economic pentru a compensa cererea tot mai mare de transport și servicii industriale, scrie OilPrice.

Cel mai recent raport al Rystad Energy, Oil Macro Scenarios, explică modul în care cele 13 sectoare care depind de petrol se vor confrunta cu o tranziție mai complexă decât se așteptau în urmă cu doar câțiva ani. Aceste constatări subliniază ideea că cererea de petrol rămâne rigidă, iar procesul de înlocuire a stocului de capital asociat consumului de petrol va fi complex și de lungă durată din cauza avantajelor competitive ale petrolului în mai multe sectoare de transport și procese industriale.

Cercetarea evaluează traiectoria pe cinci ani a cererii de petrol, gradul de pregătire tehnologică a fiecărui sector pentru tranziție și cadrele politice care susțin această schimbare. Este analizat și impactul unor progrese cruciale, cum ar fi electrificarea rapidă a autobuzelor, a căilor ferate și a automobilelor, precum și asupra provocărilor cu care se confruntă celelalte sectoare care nu dispun de tehnologii alternative complet dezvoltate sau competitive.

 

Citiți articolul integral pe platforma Economedia.ro