Pentru OMV Petrom, 2022 a fost cel mai bun an din istoria companiei, cu venituri de 12 miliarde de euro, cu un profit de 2 miliarde de euro, cu 10 miliarde de lei taxe plătite la stat şi un buget de investiţii record de 6 miliarde de lei.

Chistina Verchere, CEO-ul companiei, dă puţin timpul înapoi şi spune că unul din cele mai importante puncte din cei şase ani a fost prezentarea şi aprobarea planului stategic pentru Petrom, care s-a făcut în 2021 şi care a fost aprobat de OMV şi statul român în calitate de acţionari principali.

„Toată lumea crede că astfel de planuri strategice sunt făcute la Viena, dar nu a fost aşa, a fost făcut la Bucureşti de către Petrom, care este o companie românească indepen­dentă. Iar acest plan a fost aprobat înainte să fie aprobată strategia OMV“.

Acest plan implică un focus pe energia verde şi, bineînţeles, către proiectul de gaze din Marea Neagră, care după multe discuţii a fost aprobat anul trecut şi care implică o investiţie de peste 4 miliarde de euro pe care Petrom şi Romgaz trebuie să o realizeze în următorii ani.

Pentru Christina Verchere, România este o ţară plină de oportunităţi, care ar trebui să fie mult mai sus decât este acum, chiar în condiţiile în care, în ultimii zece ani, şi-a dublat PIB-ul. „România mai are potenţial de creştere, aici există o forţă de muncă, cu o etică a muncii foarte puternică, dar… cadrul de discuţii şi de regle­mentare nu este predictibil. România nu mai este o ţară de frontieră, unde lucrurile se pot schimba peste noapte, sunteţi o ţară emergentă, iar guvernul trebuie să se comporte ca atare“.

Poate din această cauză, a deselor schimbări legislative de toate felurile, investitorii străini nu mai investesc şi nici nu mai vin. „Să ştii că nu văd o preocupare a guvernului când unii investitori pleacă şi aici vorbim de investitori mari“, menţionează ea. (Din proiectul de gaze din Marea Neagră a plecat gigantul american Exxon). „Nu este un bun semnal pentru România, pentru că atunci când un investitor pleacă spune şi altora. Guvernul (ea vorbeşte despre toate guvernele) ar trebui să se întrebe de ce pleacă investitorii din România“, a menţionat Christina Verchere.

 

Citiți interviul integral pe platforma ZF.ro