Ani de zile, incapacitatea autorităților româneșți de a lua decizii ne-a aruncat în brațele dependenței de gazul rusesc. Prețul gazelor aproape s-a dublat de la începutul lunii februarie până în martie, când războiul face ravagii.
Exploatările românești în Marea Neagră datează de mai bine de 60 de ani, avem experiență, avem expertiză, dar ne lipsește voința pentru noi proiecte. În zona economică exclusivă a țării noatre, la o distanță de 200 de mile de țărm, sunt mai multe perimetre care au fost în explorare și cercetare. Cel mai important proiect este al companiei EXXON, care împreună cu OMV Petrom, a identificat un mare zăcământ exploatabil în Marea Neagră. Zăcământul Neptun Deep a fost evaluat la 200 de miliarde de metri cubi.
După câțiva ani de negocieri, participația companiei EXXON în perimetrul Neptun Deep va fi cumpărată de Romgaz. O tranzacție estimată la 1,1 miliarde de dolari, care întârzie de câteva săptămâni.
Christina Verchere, CEO OMV Petrom, explică: ”Ce se întâmplă acum? Așteptăm modificări la legea off-shore. Dacă am fi avut o lege bună în 2018, la sfârșitul acestui an extrageam deja gaze din perimetrul Neptun Deep. Noi suntem hotărâți să investim dacă se modifică legea off-shore. Dacă autoritățile fac modificările în curând, noi vom aproba investiția la începutul anului 2023.”
”Pentru un proiect de o asemenea mărime, extragerea gazelor durează cam 4 ani. Deci vorbim de sfârșitul lui 2026, începutul lui 2027 pentru primul gaz extras. Dacă nu se va face investiția, România își va importa 50% din gaz în 2030. De aceea este atât de importantă investiția în Neptun Deep, pentru că asigură securitatea energetică a României”, a mai declarat Christina Verchere, citată de Știrile ProTV.