„Credem cu tărie că proiectele din Marea Neagră pot reprezenta unul din motoarele pentru recuperarea economică a României, după criza generată de coronavirus. Este o oportunitate unică, unul din puținele proiecte majore de investiții din sectorul privat care este gata să înceapă. Deblocarea investițiilor în Marea Neagră înseamnă noi locuri de muncă, venituri suplimentare la buget și gaze naturale pentru România”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, într-un interviu acordat revistei Historia.

„Cu toate acestea, dispunem de un timp limitat pentru a transpune acest proiect în realitate și avem nevoie de pași concreți către un cadru fiscal competitiv și stabil. Așa cum am mai spus, este nevoie de modificări ale legii offshore pentru înlăturarea barierelor ce stau în calea proiectelor din Marea Neagră. Nu ne permitem să așteptăm la infinit, și nici România”, a adăugat șefa OMV Petrom.

Aceasta s-a declarat convinsă că sectorul românesc de petrol și gaze are potențial de a deveni un motor extrem de puternic pentru revenirea economică. „România beneficiază de o istorie extraordinară în producția de țiței și gaze și acest lucru trebuie să continue. Industria energetică generează o parte importantă din PIB-ul României, cu mii de angajați, investiții la scară largă, la care se adaugă impozite și efectul de multiplicare. În ultimii 20 de ani, am lucrat în industria de petrol și gaze în diverse locuri din lume. Ştiu că această țară beneficiază de o oportunitate pe care puține țări din lume o au: resursele de gaze din Marea Neagră. Ele sunt resurse descoperite și evaluate care stau la baza securității energetice a României și care vor alimenta creșterea multor altor industrii, pe orizontală. În plus, investițiile necesare pentru deblocarea investițiilor în Marea Neagră înseamnă beneficii pentru România în ceea ce privește locuri de muncă și impozite”, a concluzionat Christina Verchere.

 

Citiți interviul integral pe portalul Historia.ro