„Dacă Legea offshore nu va fi modificată până la sfârşitul anului, acest lucru va întârzia decizia finală de investiţii pentru anul 2023. Am mai spus că pentru a lua decizia de investiţii în 2022 trebuie să vedem modificările Legii offshore anul acesta. Suntem deja pe 8 decembrie. Dacă nu vedem schimbări la Legea offshore anul acesta, atunci decizia va trebui să fie mutată în 2023 şi vom muta şi termenul pentru extragerea primelor gaze. Vedem că, în absenţa Neptun Deep, importurile vor creşte la 50% în 2030, deci fără Neptun Deep România nu poate avea independenţă energetică. Şi fără modificări la Legea offshore nu putem să avem Neptun Deep”, a subliniat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, într-o conferinţă de presă cu ocazia prezentării Strategiei companiei până în 2030.
Potrivit Strategiei 2030, proiectul Neptun Deep este inima acesteia pe partea de gaze, este un proiect crucial pentru OMV Petrom, care are în plan să investească până la 2 miliarde de euro în Neptun Deep şi să adauge rezerve recuperabile de 50 de miliarde de metri cubi net.
Primele gaze vor fi extrase în 2026 sau 2027, în funcţie de rapiditatea cu care autorităţile române vor modifica Legea offshore, a precizat Verchere, citată de InvestEnergy.ro, atrăgând atenția că fără “Neptun Deep, estimăm că România va importa 50% din consumul de gaze în 2030”.