La 17 ani de la lansarea proiectului, Neptun Deep a ajuns la etapa de foraj de exploatare. „Paharul este pe jumătate plin”, a spus Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom, în cadrul intervenţiei sale de la ZF Power Summit 2025. Deja, proiectul este în proporţie de 30% finalizat, cu toate marile contracte semnate.
„Din experienţa mea la nivel global, acest tip de proiect se numeşte «deschiderea unui bazin». Toată infrastructura începe să prindă contur. Gazul începe să vină. Iar când consumatorii cred că gazul va fi disponibil, atunci încep să ia decizii despre utilizarea lui. Vedem deja acest efect, deoarece apar tot mai multe centrale electrice pe gaz. Dar întâi, oamenii trebuie să fie siguri că gazul vine. Când această siguranţă există, apar investiţiile. Aşadar, gazul este pe drum. Este posibi! Paharul poate fi pe jumătate plin, nu mereu pe jumătate gol.”
Următorul subiect pe agenda publică, dacă nu chiar mai important decât gazul în sine, este mereu preţul şi impactul pe care Neptun Deep îl poate genera asupra unei industrii pe care România visează să o vadă relansată. „Preţul este determinat de cerere şi ofertă. Şi ceea ce ştim este că, cu cât există mai multă ofertă, cu atât preţul este mai bun. România este conectată la pieţele regionale, deci preţurile sunt stabilite la nivel regional. Cu toate acestea, cu cât există mai multă ofertă, cu atât este mai bine pentru preţuri.”
Şi nu doar gazul contează pentru competitivitatea industriei, iar aici vin alte provocări, de fapt aceleaşi pe care investitorii care sunt în România le menţionează mereu. „Pentru ca industria să fie competitivă, este necesar un mediu atractiv pentru investiţii. Şi aceasta este una dintre provocările României”, a adăugat Christina Verchere.