Studiile estimează că deblocarea resurselor de gaze din Marea Neagră ar putea atrage investiţii de 16 miliarde de dolari şi duce la crearea a 30.000 de locuri de muncă anual pe perioada desfăşurării proiectelor. Însă în absenţa unor acţiuni concrete, acestea vor rămâne doar alte cifre pe hârtii, singura certitudine devenind escaladarea importurilor.

„Războiul din Ucraina ne ara­tă, mai mult ca niciodată, că acce­sul la pro­priile resurse este fundamental. România se bazează într-o mare măsură pe gaze naturale, atât economic, cât şi din perspectiva energetică, gazele reprezentând circa 30% în mix-ul energetic primar“, spune Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, singurul pro­ducător local de petrol şi gaze, citată de Ziarul Financiar.

„Prin deblocarea gazelor din Marea Neagra, România poate acoperi integral necesarul de gaze, deci nu ar mai fi nevoie de importuri. Potrivit unui studiu Deloitte, proiectele de explorare si producţie din Marea Neagră ar putea atrage investiţii totale de până la 16 miliarde de dolari şi ar duce la crearea a până la 30.000 de locuri de muncă pe an, în medie, pe durata de viaţă a proiectelor”, a mai declarat Christina Verchere.