„Mereu spunem că Legea Offshore vine, dar noi avem nevoie de ea acum. Vedem în continuare implicare, dar să trebuie să vedem o lege. Vedem implicarea, dar nu vedem urgenţa în acţiuni, iar pentru România este o urgenţă. Cea mai mare provocare pentru România în acest moment este transformarea ideilor în acţiuni tangibile prin legislaţia corectă. De patru ani aşteptăm Legea Offshore“, a spus Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, în cadrul celei de-a 11-a ediţii a ZF Power Summit.
OMV Petrom este unicul producător local de petrol şi gaze. Din 2008, compania alături de americanii de la ExxonMobil au început dezvoltarea blocului Neptun Deep din Marea Neagră, până în 2016 peste 1,5 miliarde de euro fiind investite în operaţiuni de explorare la mare adâncime. În 2018 însă, statul român a decis modificarea Legii Offshore, lucru care ulterior a dus la blocarea proiectului şi exitul americanilor din Neptun Deep. În prezent, participaţia de 50% pe care o aveau americanii ar urma să fie preluată de Romgaz, compania naţională de gaz, dar tranzacţia, deşi anunţată anul trecut, încă nu este finalizată. După terminarea tranzacţiei, OMV Petrom va deveni operatorul acestui bloc. Potrivit informaţiilor existente, blocul Neptun Deep ar avea rezerve de 80 de miliarde de metri cubi în contextul în care România are un consum de circa 10-11 miliarde de metri cubi. Întreaga zonă economică românească a Mării Negre ar avea rezerve de 200 de miliarde de metri cubi.
„Devine atât de important în acest context să vedem dezvoltarea Mării Negre. Dacă aveam Legea Offshore corectă în 2018, Neptun Deep ar fi produs până la finalul acestui an. Doar asta ne arată cât de important este să avem legislaţia corectă. Proiectul doar aşteaptă legislaţia pentru a începe dezvoltarea. Ne ia 9-12 luni pentru decizia finală şi apoi patru ani până la primul gaz. Asta arată cât de mult contează climatul investiţional. Astfel de proiecte durează foarte mult“, arată Christina Verchere.
Potrivit primelor estimări, lansarea proiectului ar putea genera în prima fază investiţii de 4 miliarde de euro. „Ce facem acum este ca dacă ExxonMobil şi Romgaz finalizează tranzacţia, OMV Petrom va deveni operatorul. Investiţiile se ridică la 4 miliarde de euro pentru a putea lansa proiectul. Nu este vorba despre cât mai putem noi aştepta, OMV Petrom, ci despre cât mai poate aşteapta România. Acum România importă 30% din necesarul de gaz, iar la finalul deceniului ar putea ajunge la 50%. Şi nu trebuie să fie aşa. Aşa că întrebarea reală este cât mai aşteaptă România.“
Verchere a subliniat importanţa unei abordări precaute în ceea ce priveşte planurile de decarbonizare, ieşirea mult prea rapidă din zona de energie convenţională vulnerabilizând consumatorii europeni în faţa importurilor.
„Ce trăim acum este dovada complexităţii procesului de decarbonizare la nivel european şi global. Este important să investim în ce ne trebuie azi şi în ce vom avea nevoie mâine. Am văzut tot mai puţine investiţii pe partea de energie convenţională ceea ce a dus la provocări pe partea de ofertă. Asta ne face dependenţi de alţii. Aceasta este dinamica pe care o experimentăm acum. Includerea gazului şi a nuclearului în taxonomia UE a fost o recunoaştere foarte importantă a acestei complexităţi, pentru că altfel vom continua să ne confruntăm cu probleme pe partea de ofertă. Trebuie să ne menţinem echilibrul şi să nu pierdem din vedere obiectivul principal. Decarbonizarea este obiectivul, dar trebuie să avem grijă de nevoile de azi“, a conchis Christina Verchere.